Bush: nem látni békés jövőt Iránnal

George Bush szerint  a nukleáris fegyverkezést folytató Iránnal nem lehet békét teremteni  a Közel-Keleten - az amerikai elnök azután nyilatkozott a sajtónak,  hogy csütörtök este a Fehér Házban fogadta Angela Merkel német  kancellárt.

"A szabad világ békés jövőt szeretne ott, de nem látni békés jövőt egy olyan Iránnal, amely nukleáris fegyvert fejleszt ki" - mondta az amerikai elnök. Bush megköszönte a német kormányfőnek, hogy támogatta az ENSZ Irán-ellenes büntetőintézkedéseit, amelyekről múlt hónapban döntött egyhangúlag a Biztonsági Tanács. Bush üdvözölte a német kancellárnak a közel-keleti békefolyamat előremozdítását célzó törekvését. Megjegyezte, hogy Condoleezza Rice külügyminiszter hamarosan a térségbe utazik az izraeli-palesztin békefolyamat újjáélesztésére. Mint mondta, az Egyesült Államok az úgynevezett kétállami megoldást támogatja, amely két, egymás létezését elismerő ország megteremtésére irányul.

Azt is kijelentette vendégének, hogy nyitott a globális felmelegedés problémáját megoldani hivatott új kezdeményezésekre. "Van esély arra, hogy magunk mögött hagyjuk a múltbeli régi vitát" - mondta, arra utalva ezzel, hogy Amerika és európai szövetségesei között éles nézeteltérés volt a kiotói klímavédelmi egyezmény miatt. A felmelegedésért felelős környezetszennyező anyagok kibocsátását korlátozó nemzetközi egyezményt az Egyesült Államok nem ratifikálta.

Bush arról biztosította Merkel asszonyt - aki néhány nappal azután látogatott Washingtonba, hogy Németország átvette az EU és a világ vezető ipari hatalmait tömörítő G8 csoport elnöki tisztét -, hogy az energiatakarékos és környezetvédő technológiák bevezetésének a híve. Merkel látogatása kapcsán a jobboldali The Washington Times arról írt, hogy Németország hadseregének erősítésével javíthatna az Egyesült Államokhoz fűződő viszonyán.

A bizonyos liberális körök véleményét is tükröző lap álláspontja szerint Németországnak a mostaninál nagyobb katonai kiadásokra kellene ösztönöznie egész Európát, hogy a kontinens jelentősebb részt vállaljon a globális terrorellenes küzdelemben.

A demokratikus Németország képes úgy újjáépíteni katonai erejét az iszlám szélsőségesség elleni harc sikere érdekében, hogy közben nem tér vissza a gonosz náci rezsim fegyverkezési politikájához. Az erős katonai hagyományaira egykor büszke Németországnak le kell küzdenie azt az érthető ellenszenvet, amelyet a katonai merészséggel szemben érez. "A világot most fenyegető veszélyek közepette a civilizált világnak egy erős és erősen felfegyverzett Németországra van szüksége" - írta a lap. (MTI)

George W. Bush
George W. Bush
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.