Europol: eggyel nő a tét

A valóság kevésbé izgalmas, mint a fikció: Catherine Zeta-Jones az Eggyel nő a tét sikerfilmben bűnbandát üldöző Europol-ügynököt alakít, ám az EU rendőri szervének tisztjei (köztük Salgó László aligazgató-helyettes, volt országos főkapitány) inkább hágai irodájukban ülnek.

A terepen még bottal sem ütik a gengszterek nyomát, ez ugyanis a tagállami bűnüldözők feladata. A hét és fél éve teljes üzemmódban dolgozó Europol mintegy ötszáz dolgozója ez utóbbiaknak ad háttértámogatást, információt - különösen a határokon átívelő bűnözést illetően, s az összes tagállam hivatalos nyelvén.

Tavaly Németországba mehettek angol rendőrök, hogy megfékezzék a futball-világbajnokságról ugyan nem, de magukról annál inkább megfeledkezett szurkoló (?) honfitársaikat. E kivételes alkalomkor igazoltatási és letartóztatási joguk is volt. Alapesetben márpedig az EU belügyi együttműködése csak egy szűk határsávban engedi meg az autós üldözést a szomszédos uniós tagállamban.

A kivételt most az EU három, egymást követő soros elnöksége szeretné a mindennapok gyakorlatává tenni. A német, a portugál és a szlovén belügyminiszter a minap közös írásban állt ki az Europol-együttműködés elmélyítése mellett, noha "európai FBI-ról" egyelőre nincs szó. Arról viszont igen, hogy a rendőrségek felhasználhassák egymás DNS- és ujjlenyomat-adatbázisát, s a másik országában végrehajtó szervként léphessenek fel. Egyre nagyobb kihívást jelentenek ugyanis a határokat nem ismerő terroristák, futballhuligánok, szervezett bűnözők, embercsempészek, kábítószer-kereskedők, lányfuttatók. Az Európai Bizottság lesz az utolsó, amely nemet mondhat a megerősített együttműködésre, hiszen hivatalból azt hirdeti: erősíteni kell a közösségi, azaz EU-szintű megoldásokat a pusztán kormányköziek rovására. A hármas tervet a többi belügyminiszter tíz nap múlva, drezdai informális találkozójukon vitathatja meg. Az Europol feljavítása azért is áttörés lenne, mert a tagállamok híresek arról: a belügyi együttműködésben vonakodnak feladni hatáskörüket.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.