Orbánék egykori terveit hajtja végre most a kormány?

Ha két párt egyet akar, annak optimális esetben együttműködés a vége. A Fidesz azonban most épp azokat a kormányzati intézkedéseket tartja életszerűtlennek és alkotmányellenesnek, amelyeket annak idején, kormányon, maga is végre akart hajtani. Navracsics Tibor frakcióvezető például arról beszél, hogy nem értenek egyet a regionalizációval, Répássy Róbert pedig alkotmánysértőnek tartja a megyei közigazgatási hivatalok megszüntetését.

Az ellenzék a saját, 1999-ben és 2001-ben kelt kormányhatározatait bírálja. A korábbi szerint ugyanis meg kell vizsgálni a területi államigazgatás regionális alapokra helyezésének lehetőségét. A két évvel későbbi verzióban már az szerepel, hogy a területfejlesztési régiók működési tapasztalatai, valamint a javasolt feladat- és hatásköri, továbbá szervezeti változtatások alapján vizsgálni kell a választott testülettel rendelkező önkormányzati régiók kialakításának lehetőségeit. A "feladat- és hatásköri változások" szintén a régió irányába mutatnak. A kormányhatározatok szerint arra kell törekedni, hogy az államigazgatási feladatok az ügyfelekhez legközelebbi szintre kerüljenek. Vagyis: a megyei hivatalok elsőfokú hatósági jogkörét a körzetközpont önkormányzatának jegyzőjéhez kívánták telepíteni, a másodfokú szerveket viszont - a megyét átugorva - regionális szinten akarták kialakítani. Az új feladatokat pedig vagy a területi államigazgatási szervekhez, vagy azok hiányában a kormányhivatalként működő közigazgatási hivatalokhoz kívánták tenni. Magyarul: azt akarták végrehajtani, amit most a Gyurcsány-kormány. Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint az, amit most tesznek, szakmailag - kormánytól függetlenül - megalapozott. Ezt bizonyítják a korábbi Fidesz-tervek is, csak az Orbán-kabinet "mindössze papíron mert hozzányúlni az egyre működésképtelenebbé váló közigazgatási rendszerhez".

- Az állampolgároknak - ígéri Ujhelyi - nem kell többet utazniuk, az ügyintézés marad a megyeszékhelyeken, később pedig a kistérségekhez kerül.

A feladatváltozások célja közeledni az ügyfelekhez
A feladatváltozások célja közeledni az ügyfelekhez
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.