Több tízezer vagyonőr kerülhet utcára

Bajban vannak a pénzszállítók, vagyonőrök - sokan elveszíthetik a munkájukat. Január 1-jétől ugyanis csak új igazolvánnyal dolgozhatnak, a munkáltatók pedig nem kockáztatnak: akinek nem készült el idejében az okmánya, utcára kerül. Az őrző-védők vétlennek tartják magukat.

Több tízezer őrző-védő, pénzszállító válhat munkanélkülivé napokon belül: mindazok, akiknek nem készült el időben a foglalkoztatásukhoz szükséges igazolványuk. A cégek - attól tartva, hogy szabálytalanságon kapják őket - sorra küldik el mindazokat, akik nem cserélték le időben a tavaly december 31-én lejárt okmányukat.

Csánics Sándor, a Munkástanácsokhoz tartozó Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezetének vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a munkaügyi bíróságon keresik igazukat. Szerinte ugyanis a bajba került vagyonőrök vétlenek, novemberig valamennyien benyújtották a rendőrséghez az új igazolvány iránti kérelmüket, ahol regisztrálták őket, s azt is igazolják, hogy befizették a hétezer forintos díjat. Az utóbbi napokban az Országos Rendőr-főkapitányságon és az illetékes szakminisztériumban is megpróbáltak támogatást szerezni ahhoz, hogy február végéig kapjanak haladékot az őrző-védők, máskülönben elveszítik a munkahelyüket. Eddig nem kaptak biztatást.

Az egykori Defend jogutódjánál, a JNT Securitinél működő szakszervezet vezetője, Nagy János mindehhez hozzátette: a pénzszállítással foglalkozó cég 130 alkalmazottja közül már négyen ajánlott levélben kaptak értesítést arról, hogy ne vegyék fel a munkát. A munkáltató ugyanis nem kockáztat, inkább felmond azoknak, akiknek nem készült el időben a fényképes igazolványuk. A vagyonőröket tömörítő kamara regisztrációja szerint egyébként hazánkban 120-130 ezer vagyonőr dolgozik, s közülük legalább 50 ezren maradtak most hoppon.

Arra a felvetésünkre, hogy a törvény elfogadása óta lett volna idő az új igazolványok elkészíttetésére, Nagy János úgy reagált: ebben a szakmában sokan dolgoznak minimálbérért. Számukra - sajnálatosan - a hétezer forintos díj is problémát okoz, ezért igyekeztek az utolsó pillanatra hagyni az igazolványigénylést. A tapasztalatok szerint egyébként sokan nem is tudtak arról, hogy ilyen kötelezettségük van: vagy azért, mert a munkáltatójuk nem figyelmeztetett erre időben, vagy nem hallgatnak rádiót, nem olvasnak újságot.

Az ügyben megkerestük a rendőrség illetékesét is. Kincses Ildikó rendőrezredes, az ORFK igazgatásrendészeti főosztályának vezetője szerint nem terheli mulasztás a rendőröket, hanyagság játszhat közre abban, hogy a vagyonőrök késve adták be igényeiket. Tavaly az év második felében több mint 63 ezer igazolvány iránti kérelmet nyújtottak be őrző-védők a rendőrségre. Ebből úgy 20 ezret novemberben, tízezret pedig decemberben, s alig háromszáz eljárás van még folyamatban, 30 napon túli igénylés nincs - közölte a rendőrezredes, aki szerint erőn felül próbáltak eleget tenni annak, hogy a kérelmeket időben elbírálják. Nem zárta ki ugyanakkor, hogy többen azért nem kapták meg az év végéig az új igazolványukat, mert hiányos volt az adatszolgáltatásuk, vagy éppen nem feleltek meg a megszigorított feltételeknek. Megemlítette, hogy munkatársaival javaslattal keresték meg a szaktárcát a határidő kitolása érdekében. Válasz még nincs. Az igazságügyi és rendészeti tárca illetékes államtitkárát lapzártánkig nem sikerült elérnünk.

Szolgálatban
Szolgálatban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.