Svédország után Kanada a cél?

A Svédországban megélhetést keresett mohácsi roma családok többsége visszatért a dél-baranyai városba - tudtuk meg a mohácsi cigány kisebbségi önkormányzat elnökétől. A hazatértek most abban bíznak: az Egyesült Államok és Kanada megszünteti a vízumkényszert, és akkor ismét útra kelnek.

Mint arról korábban hírt adtunk, októberben és novemberben százhatvan mohácsi roma utazott Svédországba, ahol menedékjogot kért. Kovács István, a város cigány kisebbségi önkormányzatának elnöke érdeklődésünkre elmondta: mostanáig közülük 145-en érkeztek vissza Magyarországra - valamennyiük kérvényét elutasították a svéd hatóságok. A még a skandináv országban tartózkodó családok helyzetéről és terveiről a kisebbségi vezető nem tudott információt adni.

Kovács István beszélt a hazatért romákkal, s ők elmondták: Mohácson és környékén továbbra sem találnak munkát, így reménytelennek látják itt a jövőjüket. Ezért ismét külföldön próbálnak majd megélhetést keresni maguknak. A romák most abban bíznak, hogy az Egyesült Államok és Kanada megszünteti hazánkkal szemben a vízumkényszert: ha ez megtörténik, akkor a tengerentúlon próbálnak boldogulni. Az ezredfordulón már úgy kétszáz mohácsi roma kiutazott Kanadába, ám a legtöbben nem kaptak letelepedési engedélyt. (A visszatértek egy része Svédországban is próbálkozott.) Akik viszont maradhattak, ma jól élnek - állítja a kisebbségi vezető. Hozzátette: a rokonai közül tízen megkapták a letelepedési engedélyt Kanadában, nekik van munkájuk és lakásuk is.

Kovács István nem ösztönzi a mohácsi romákat arra, hogy külföldre települjenek, ám nem titkolhatja el előlük, hogy a Kanadában élők sorsa jóra fordult. Megemlítette azt is: 2004-ben - azt követően, hogy hazánk belépett az EU-ba - tíz mohácsi roma família Angliában próbált szerencsét: ők ma is ott élnek, és elégedettek a munkájukkal, a jövedelmükkel.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.