Valóság, fantázia és mágia bűvöletében

A januári orosz karácsony ad alkalmat minden évben az új vagy eddig még nem látott régebbi filmeket bemutató Orosz Filmhónapnak a pesti Örökmozgóban. A holnap kezdődő vetítéssorozat a bűnügyi történettől a dokumentum- és álvalóság-filmekig, a mindennapi élet eseményei mögötti drámát fölmutató művektől a filozofikus alkotásokig sokféle törekvést tükröz.

Igen különös munka mindjárt az első, Alekszej Fedorenko holnap vetítendő Az első emberek a Holdon című, dokumentumnak látszó képfantáziája. Mint tudjuk, nem oroszok voltak az elsők a Holdon, ám az ötven évvel korábbi filmes technikával 2005-ben forgatott mű mégis egy erre irányuló "titkos" (valójában nem létezett) kísérletről számol be. Valódi dokumentumfilm viszont M. Litvjakov és M. Szudarikov Jancsó Miklósról készített munkája. Jancsó a Szovjetunióban 1967-ben forgatott - majd ugyanott botrányosan cenzúrázott - Csillagosok, katonák óta nagyon népszerű az orosz közönség körében, ezért nem meglepő, hogy 85. születésnapja alkalmából ott is filmet szenteltek alakjának. A holnapi bemutató után a magyar rendezővel és a mű két ötletadójával, Alekszejevvel és Ivanovval is találkozhat a közönség.

A Gulagról készült dokumentumfelvételekkel (és Viszockij dalával) indít Vlagyimir Jakanyin ugyancsak 2005-ben készült, kedden látható A szerencse fia című munkatábor-filmje, amely Viszockij és Moncsinszkij közös regénye nyomán született. Pénteken a külvárosi panelházak sivár világát idéző Felhőmennyország szerepel a programban, január 13-án szombaton pedig egy szatirikus mű 1993-ból: Natalja Pjankova Boldog Új Évet, Moszkva! című munkája, amely fiatalok szilveszterezését idézi föl.

A világhírű Kira Muratova és Oleg Tabakov együttműködésével forgatták tíz éve a Három történet című filmet, amely a Szovjetunió fölbomlása utáni korszakban játszódik szürreális-dokumentarista stílusban. Még korábbi, 1989-ből való a január 21-én látható, Odesszában készült és ott is játszódó mű, a Művészet élni Odesszában (ebben ugyancsak játszik Tabakov). A Babel elbeszélései alapján kibontakozó cselekmény az előző századforduló helyi zsidó kultúrájában gyökerezik. És végül egy obskurus téma: 1946 őszén egy világtól elzárt moldvai faluban fekete mágiáról szóló könyvre bukkan egy kamasz fiú. Az események tragikomikus fordulatot vesznek Borisz Durov Fekete mágia avagy randevú az ördöggel című, január 28-án sorra kerülő filmjében.

Jelenet a Felhõmennyország címû filmbõl
Jelenet a Felhõmennyország címû filmbõl
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.