Gyógyminiszter kontra patikusok: perleállítás

Megszüntette az eljárást a Fővárosi Bíróság abban a perben, amelyet az egészségügyi miniszter indított a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) ellen - közölte a köztestület csütörtökön az MTI-vel. A Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke szerint a döntés nem függetleníthető a kamarai demonstrációk elleni korábbi miniszteri fellépésektől.

Molnár Lajos tárcavezető a tavaly szeptemberi gyógyszerész kamarai nagygyűlést jogsértőnek tartva perelte be az MGYK-t - emlékeztet Horváth Tamás kamarai elnök közleménye. "(Molnár Lajos) véleménye szerint a Magyar Gyógyszerész Kamara azzal követett el jogsértést, hogy � szerinte � a kamara a +Gyógyszerellátás kérdései+ című nemzetközi szakmapolitikai konferencián a gyógyszertárak működésének korlátozására, és ezáltal a működési engedélyben foglaltaktól való önkényes eltérésre ösztönözte a gyógyszerészeket" - írja közleményében a testület elnöke.
 
Az eljárást megszüntető Fővárosi Bíróság megállapította, hogy a kamara nem marasztalható el, mivel nem hozott törvénysértő határozatot, a rendezvény résztvevői szabadon fejtették ki véleményüket a kormányzati javaslatokról, amelyekről elmaradtak az érdemi egyeztetések, valamint a gyógyszerészek a cselekvési programhoz szabadon csatlakozhattak saját belátásuk alapján. "A fentiek alapján is egyértelműen látható, hogy a Magyar Gyógyszerész Kamara mindenkor törvényesen, jogkövető magatartást tanúsítva képviselte a gyógyszerészet és a gyógyszerészek érdekeit" - olvasható az MGYK elnökének közleményében. Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke szerint a Fővárosi Bíróság most meghozott döntése annak a jogi folyamatnak a része, amely akkor vette kezdetét, amikor az egészségügyi miniszter múlt év szeptember 27-én beadvánnyal fordult a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz, mert jogellenesnek tartotta a kamara "sztrájkfelhívását". Mint a távirati iroda megkeresésére mondta, a döntés azért sem függetleníthető a kamarai demonstrációk elleni korábbi miniszteri fellépésektől, mert "az MGYK szeptember 15-i nagygyűlésen úgy döntött, hogy a demonstrációkat (...) megszavazza". Hávelné Szatmári Katalin kifejtette: "mi törvénytisztelő köztestület vagyunk, csak azt az érdekvédelmet folytatjuk, amit megenged a törvény". "Elégtétel" számunkra a bíróság döntése a kamarai törvény átalakítása miatt is - fogalmazott az alelnök. Emlékeztetett arra, hogy az egészségügyi miniszter egy szeptemberben a kamarához elküldött levelében azt írta, hogy az MGYK-nak nincs joga sztrájk szervezéséhez, vonja vissza azt, mert ellenkező esetben bírósághoz fordul.

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság múlt év szeptember 29-én elutasította az egészségügyi miniszter beadványát, amelyet a gyógyszerész kamara ellen nyújtott be - közölte akkor a Magyar Gyógyszerész Kamara az MTI-vel. "Az egészségügyi miniszter beadvánnyal fordult a Magyar Gyógyszer Kamara ellen sztrájk jogellenességének megállapítása végett. A Fővárosi Munkaügyi Bíróság a kérelmet - mint érdemi elbírálásra alkalmatlant - elutasította" - állt az ügy kapcsán kiadott kamarai közleményben.

Az Egészségügyi Minisztériumnak az MTI-hez eljuttatott reagálásában akkor úgy fogalmaztak: a bíróság nem tartalmi, hanem formai kifogásokat fogalmazott meg, ami a tárca szerint nem volt megalapozott. Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a gyógyszerellátás biztonságáért felelős, a kamarák felett törvényességi felügyeletet ellátó miniszternek nincs lehetősége a jogszerűség vagy jogellenesség megállapítása érdekében keresetet benyújtani, azonban a minisztérium értelmezése szerint a sztrájktörvény értelmében minden érintettnek joga van keresetindításra. Így a miniszternek is - állt a tárca múlt év szeptember 29-én kiadott közleményében.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.