Észak-amerikai körútra indul a Magyar Állami Népi Együttes

Több mint három hónapos turnéra indul az Egyesült Államokba és Kanadába a Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE): január 8. és április 14. között hatvanhat helyszínen, összesen hatvannyolc alkalommal lép fel. A turnén legkevesebb 130 ezren látják majd a Magyar Concerto című, Bartók emlékének ajánlott produkciót.


Óriási szellemi és művészi kihívásnak tekintjük a turnét - hangsúlyozta Kelemen László a Hagyományok Háza igazgatója. Emlékeztetett rá, hogy a bársonyos forradalmak után a kelet-európai folklórpiac összeomlott, több olcsó versenytárs jelent meg a nemzetközi piacon. Így a MÁNE korábban rendszeres külföldi turnéi megritkultak, az Egyesült Államokban például utoljára 1994-ben jártak. A Hagyományok Háza keretein belül működő együttes mostani turnéját hosszú és gondos munka előzte meg.

Az egyik legjelentősebb szervező céggel, a Columbia Artist MGMT-vel már 2001 óta tárgyaltak, a szerződést pedig 2003-ban kötötték meg - mondta Kelemen László. Elsősorban műszaki kérdésekben volt nehéz az amerikai partnerrel megegyezni - tette hozzá Mihályi Gábor művészeti vezető, a Magyar Concerto koreográfus-rendezője, hiszen - mint mondta - nem folklór revüvel, hanem a néptánc korszerű értelmezésével, színházi élménnyel kívánnak megjelenni. A tavaly ősszel, a Fesztivál Színházban bemutatott Magyar Concertót (amelynek társrendezője Kovács Gerzson Péter) az első tapasztalatok alapján feszesebbé tették az amerikai turnéra. A Bartók Béla emlékére alcímű produkció hossza kétszer 50 perc.

Az első rész a Földön apám fia volnék című műsorból ad keresztmetszetet, a második részben pedig a Kincses Felvidék egyes számai láthatók, kiegészítve a teljes magyar nyelvterületről hozott táncjelenetekkel. Kulturális szempontból fontos missziónak nevezte a vendégjátékot Kelemen László, hiszen - mint mondta - a rendszerváltás után Kelet-Európáról az átlag amerikai ugyanolyan keveset tud, mint azelőtt.

Reményük szerint a turnéval hozzájárulhatnak ahhoz, hogy megváltozzon ez a helyzet. A magyar diaszpóra segítségét igénybe véve a Columbia Artists workshopokat is szervez az előadások elé a néptánc-kutatás legújabb eredményeiről. A turnék egyik hozadéka, hogy a találkozókon megismert táncosokat visszahívják tanítani - mutatott rá Mihályi Gábor, aki táncosként korábban már négyszer járt az Egyesült Államokban. A gazdasági haszna kisebb a turnénak, mint a művészi-erkölcsi - vélte Kelemen László igazgató. Az árfolyammozgásokat is belekalkulálva 50-60 millió forintnyi bevételre számítanak, ám a költségek elérik a 30 millió forintot.

A négy tonnányi felszerelés már úton van Kalifornia felé, a turné résztvevői - összesen 52-en - pedig január 8-án repülnek el Budapestről. Az első, Los Angeles-i és San Franciscó-i előadásokról már tudják, hogy telt ház várható. A turnéra tizenhét táncospár megy, akik a MÁNE ifjabb generációját képviselik. A szereposztás útközben is folyamatosan változik, egyrészt azért, hogy kivédjék a sérüléseket, másrészt azért, mert hatvannyolcszor ugyanazt eltáncolni kevéssé motiváló - jegyezte meg Mihályi Gábor. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.