Mol: aláírták a szerződést a stratégiai földgáztárolóról

A Mol szerdán részvényvásárlással 62 százalékos tulajdont szerzett az MSZKSZ Biztonsági Földgáztároló Zrt.-ben, amely mintegy 150 milliárd forint költséggel építi ki az 1,2 milliárd köbméter kapacitású stratégiai földgáztárolót - jelentette be a Mol csütörtökön a BÉT honlapján.


A tervezett gáztároló kifejlesztése a jelenleg is termelő földgázmezőből - Szőreg-1 mező - történik. A 150 milliárd forint ráfordítás tartalmazza a mező 65 milliárd forintos vételárát, amelyet a Mol ad el az MSZKSZ Zrt.-nek. A beruházás várhatóan 2010-re valósul meg. A Szőreg-1 mező 2,4 milliárd köbméter párnagázzal rendelkezik. A párnagáz műszaki-technikai okokból szükséges kelléke a tárolónak.

Számítások szerint ennek a párnagáznak az értéke - ha most termelnék ki és adnák el piaci árakon - eléri a 145 milliárd forintot. Az olajtársaság közlése szerint a mező 2006-ban mintegy 450 millió köbméter gázt és 32 ezer tonna kőolajat termelt. A Mol a közleményben kiemeli, hogy a termelés jövőbeni kieső cash flow-ját a mező vételára teljes mértékben kompenzálja. A tervezett beruházás jól illeszkedik a Mol stratégiájához, és összhangban van a társaság megtérülési elvárásaival - áll a Mol közleményében.

A földgáz biztonsági készletezéséről szóló, 2006. április 1-jétől hatályos törvény alapján az MSZKSZ-nek legkésőbb 2010-ig legalább 1,2 milliárd köbméter mobilgáz biztonsági készletezéséről kell gondoskodnia. Ennek megvalósítására írt ki az MSZKSZ projekttársasága tendert, amelyen november végén az E.ON Földgáz Storage Zrt. előtt a Mol-t hirdette ki győztesnek. A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségnek (MSZKSZ) tagságát a szénhidrogénpiac szereplői alkotják.

Debreceni Ferenc, az MSZKSZ Biztonsági Földgáztároló Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a tároló közel 2.000 méter mélységben, az erre alkalmas kőzetben lesz. Ezen a mezőn, amint a Mol is közölte, eddig termelés folyt. A tároló létesítésével a termelés megszűnik. Az ottlévő, még kitermelhető földgáz mennyisége 2,4 milliárd köbméter, amit műszaki-technikai okokból úgynevezett párnagázként meg kell tartani.

A Szőreg-1 mező közel 1,9 milliárd köbméter földgáz tárolására lenne alkalmas. Az érdekelt felek üzleti titokra hivatkozva a tárolási díjat nem kívánták közölni. A sajtóban megjelent információk az évente köbméterenként 10,5 forint tárolási díjról megfelelnek a szerződésben foglaltaknak. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.