Ban Ki Mun rezidencia nélkül

Az ENSZ hivatalba lépett új, dél-koreai főtitkára első legfontosabb tevékenységének a darfuri konfliktus megoldását nevezte. Kiemelte továbbá az észak-koreai atomfenyegetés kapcsán a Phenjannal fenntartandó kapcsolatok fontosságát.

A főtitkár alig vette át a posztot, máris vihart kavart Szaddám Huszein iraki vezető kivégzése kapcsán a halálbüntetésről nyilatkozva. Felidézve a bagdadi diktátor "szörnyű bűneit és az iraki nép ellen elkövetett atrocitásait", a főtitkár kijelentette: a halálbüntetés kérdését minden tagállam maga dönti el. (68 ENSZ-tagállamban, köztük Dél-Koreában van halálbüntetés.)

Ban Ki Mun sokak által meggondolatlannak ítélt sommás kijelentését iraki különmegbízottja, Asraf Kázi igyekezett kiigazítani, mondván, a főtitkári szavak nem változtatnak azon, hogy a világszervezet ellenzi a halálbüntetést, legyen szó akár a legelvetemültebb, emberiség elleni vagy háborús bűntettek elkövetőiről.

A főtitkárnak Darfurtól Szomálián át a Közel-Keletig, Észak-Koreáig máris rengeteg sürgős dolga van, ám egyelőre nincs hol kipakolnia a bőröndjeit. Ban Ki Mun november óta a roppant előkelő, ám hosszú távra nem feltétlenül kényelmes New York-i Waldorf Astoria szálloda lakója, és előreláthatóan legalább októberig ott is marad. Addig tart ugyanis, amíg felújítják a világszervezet első emberének az East Riverre néző háromszintes, összesen nagyjából 1400 négyzetméteres házát.

l Romano Prodi kormányfő bejelentette, a halálbüntetést a legszörnyűbb bűnök sem indokolják, ezért országa folytatja az ENSZ-ben a halálbüntetés elleni kampányát. Olaszország már 1994-ben világszerte érvényes moratóriumot követelt. Olaszország január elsejétől a BT tíz, nem állandó tagjának egyike. (MTI)

Az új ENSZ-fõtitkár a világszervezet székhelyén
Az új ENSZ-fõtitkár a világszervezet székhelyén
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.