Újjászülethet a Batthyány tér ékszerdoboza

Helyrajzilag nem létezett önállóan a Batthyány tér egyik legszebb épülete. Ez akadályozta eddig a felújítását, melyet az idén valószínűleg elkezdenek.

Kis ékszerdoboza a budai Batthyány térnek az omladozó Hikisch-ház. Szomszédját, az úgynevezett Casanova-házat a közelmúltban felújították, és így még szembetűnőbb a lepusztultsága. Csinos copf homlokzata csupa korom, és a vakolatból is jelentős darabok hiányoznak. Utoljára 1973-ban renoválták, ekkor kapta lilás színét.

Mint azt a műemléki kalauzokból megtudhatjuk, építtetője Hikisch Kristóf XVIII. századi budai építőmester volt. Hikisch többnyire templomokon dolgozott. Ő építette például a krisztinavárosi templomot, és ő építette át a budavári karmelita kolostort Várszínházzá Kempelen Farkas tervei szerint. A Batthyány téri épület az egyetlen lakóház, melyről bizonyosan elmondható, hogy ő tervezte - ha nem is olyannak, amilyennek ma látjuk. Az ablakok alatti domborművek például, melyek bájos angyalszereplőkkel mutatják az évszakok váltakozását, már az 1809-ben elhunyt Hikisch mester kora után kerültek a házra, valamikor 1830 körül.

Érdekes, hogy a kis épület nem szerepelt önálló helyrajzi számon a földhivatal nyilvántartásában. Tehát papíron önálló épületként nem létezett. Csak mint a jobbján álló századfordulós bérház egyik szárnya. Azzal tulajdonképpen egy társasházat is alkotott.

És ez volt az akadálya a felújításának. A sarokházi lakótársak ugyanis megfellebbezték a renoválás építési engedélyét, és itt elakadt az ügy. Pedig a tervek már 2002-re elkészültek Miklós Zoltán rajzasztalán. A kerület nyert is a felújításra 12,5 millió forintot a fővárostól, ami 2003-2004-ben a költségek felét fedezte volna. Az engedély hatálya azóta lejárt, a támogatási összeg elúszott.

Az önkormányzat ezek után telekosztást hajtott végre, helyrajzilag függetlenítette a mesés kis házat "nagy testvérétől", a terveket pedig megújíttatta. Mint megtudtuk, az idén újra belevágnak a felújítás engedélyeztetésébe, és újra pályáznak támogatásra is. Ha minden szerencsésen alakul, ősszel már dolgozni fognak az építők a házon.

Lehangoló állapotban van, de talán már nem sokáig
Lehangoló állapotban van, de talán már nem sokáig
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.