Láthatatlan filmek légiója

Nem minden filmet mutatnak be nálunk, amit jó lenne, illene vagy kellene. A Láthatatlan Filmek Klubja több éve működik, nemsokára néhány ilyen forgalmazási hiányosságot igyekeznek megszüntetni. E hét szombatjától 3 filmet mutatnak be a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület galériájában, melyek a nyugalom megzavarására is alkalmasak.

A vetítendő művek mindegyike több, mint egy film, kulturális és társadalmi víziót is megtestesítenek. Magyarországon kevéssé ismert vagy elfeledett remekművek kerülnek terítékre, mai és régebbi underground klasszikusok, absztrakt filmek, bizarr „B-movie”-k, mágikus-misztikus mozgóképes csodák, amelyek egyben filmnyelvi újítók, vagy éppen kultikus filmszörnyetegek. Valószínűleg persze mindezek egyben.

Alejandro Jodorowsky A szent hegy című filmjét, mely január 6-án 18 órakor kezdődik a Stúdió Galériában, többek között Nietsche és Hesse művek inspirálták. A film negatívját maga a producer semmisítette meg. Az örök élet titkának keresése a témája e filmnek, melyet egyszerűen csak epikus hallucinációnak neveznek a szervezők.

Az Isten veled, Tamás bátya! Gualtiero Jacopetti és Franco Prosperi újságírókból lett konceptuális művészek 1971-ben készült filmje, mely megidézi a rabszolgaságot az Egyesült Államokban. A művészpáros alkotásai katartikus és brutális erővel mutatják be a különböző kultúrák valós vagy kitalált rituáléit és történéseit, amelyet provokatív-költői narrációval tesznek számunkra felejthetetlenné. Január 20-án 18 órakor vetítik a filmet.

A február 3-án játsszák Vad vallások című, 2004-ben készült animációs filmet, mely a mai kortárs underground filmes-animációs szcéna egyik legradikálisabb és legintenzívebb darabja, s amely a világ több filmfesztiváljának díjait érdemelte ki.

A belépés valamennyi alkalommal ingyenes, de senki ne számítson könnyed szórakozásra. Minden film alkalmas a nyugalom megzavarására és (csak) felkavaró jeleneteket. Azért kockáztassunk!

(Stúdió Galéria)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.