Tavaly 18 ezer munkáltató követett el jogsértést

Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség tavaly 26 ezer munkáltató ellenőrzését végezte el, közülük csaknem 18 ezer munkáltató követett el jogsértést, ami több mint 142 ezer munkavállalót érintett - közölte Danks Emese kormányszóvivő.


Tájékoztatása értelmében 2005-ben 28 ezer ember illegális foglalkoztatását tárták fel, tavaly ez a szám meghaladta a 42 ezret. "A munkaügyi főfelügyelőség tavaly több mint 13 ezer esetben szabott ki bírságot, mintegy 5,8 milliárd forint értékben, amelynek nagy része - csaknem 5 milliárd forint - munkaügyi bírság" - mondta sajtótájékoztatóján a kormányszóvivő. Hozzátette: a munkáltatók a feketemunkán túl is sok esetben durván megszegték az alapvető élet- és munkakörülményeket befolyásoló törvényi előírásokat. Ilyen például a munka- és a pihenőidő szabályainak megsértése, vagy a munkabér védelme, s a munkaidőadatokat is sokszor hiányosan, vagy egyáltalán nem tartották nyilván - emelte ki Danks Emese.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy 2006 szeptembere óta új eszközt is alkalmaz a kormányzat: az interneten nyilvánosságra hozza azoknak a munkáltatóknak a nevét, amelyeknél "nincsenek rendben a munkaügyi kapcsolatok"; ezek a cégek nem kaphatnak állami támogatást, és nem indulhatnak állami pályázatokon. A munkabiztonsági ellenőrzésekről szólva Danks Emese azt mondta: 2006-ban több mint 19 ezer munkáltató ellenőrzését végezték el. Súlyos szabálytalanságok miatt 41 ezer esetben történt intézkedés.

"A legtöbb esetben helyszíni szabálysértési bírságot szabtak ki a szervezet munkatársai: erre több mint 5.700 esetben került sor. A legnagyobb értékben viszont munkavédelmi bírságot szabtak ki: a mintegy 4 ezer esetben kiszabott bírság értéke megközelíti az 1,3 milliárd forintot" - mondta a kormányszóvivő. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.