A büntetőügyekben mediációt alkalmazhatnak

Magyarországon 2007. január elsejétől a büntetőügyekben alkalmazható a közvetítői tevékenység, azaz a mediáció, ami azt jelenti, hogy kisebb súlyú bűncselekmények esetében az elkövető mentesül a büntetés alól, ha megtéríti, vagy valamilyen módon jóváteszi a sértett kárát - jelentette be Danks Emese kormányszóvivő.


A mediáció részleteiről szólva Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára elmondta: az enyhébb bűncselekmények esetében van lehetőség mediációra, melynek bevezetése európai uniós kötelezettség. "Megbékélést kell elérni büntetőügyekben" - foglalta össze a mediáció lényegét az államtitkár, megjegyezve, hogy a közvetítői tevékenység alkalmazása nem kizárólagos megoldás, mellette a megtorló szemléletnek, illetve a prevenciónak is érvényesülnie kell. Kondorosi Ferenc hangsúlyozta, a mediációt csak bizonyos bűncselekménytípusoknál teszi lehetővé a törvény. Hozzátette, közvetítői eljárásra csak a vádemelés előtt kerülhet sor.

A büntetőeljárásról szóló törvény értelmében a legfeljebb három évi szabadságvesztéssel büntetendő, személy elleni, közlekedési és vagyon elleni bűncselekmény esetén, ha az elkövető a sértett kárát megtérítette, vagy a bűncselekmény káros következményeit egyéb módon enyhítette, az elkövető büntethetősége megszűnik. Kérdésre válaszolva az államtitkár kifejtette, a kormány támogatja Hankó Faragó Miklós SZDSZ-es képviselő azon javaslatát, mely szerint ügyvéd is lehetne közvetítő.

Egy másik kérdés kapcsán elmondta, a gyülekezési törvény módosítását jelenleg a kormánypárti frakciók véleményezik, de nincs szó benne a gyülekezési jog korlátozásáról. Ugyancsak kérdésre válaszolva mondta Kondorosi Ferenc, hogy a Parlament körüli kordon feloldása nem az igazságügyi tárca, hanem a budapesti rendőrfőkapitány hatáskörébe tartozik. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.