Az ausztrál önéletrajz

Egy elhúzódó gépkocsijavításnak és egy véletlen találkozásnak köszönhető, hogy V. Molnár Judit miskolci énekesnő a december 30-án elkezdődött Ausztráliai Magyar Kulturális Találkozó vendégművésze lett Sydneyben. A kontinensen csaknem négy évtizede rendeznek művészeti fesztiválokat az ott élő magyar származású előadók és hagyományőrző csoportok, de a szervezők magyarországi előadókat is szívesen látnak.


A miskolci Egressy Béni Zeneiskola énektanára néhány héttel ezelőtt még nem is hallott a fesztiválról, csak az autójáért ugrott be a szervizbe, ahol egy rég nem látott ismerőssel találkozott. Az illető éppen Ausztráliába készült, szerencsét próbálni. Míg a gépkocsira várt, a szerelők azt tanácsolták, üljön le egy számítógép elé a szomszédos kávéházban. Ausztrália - írta még a találkozás hatása alatt a keresőprogramba, és az első honlap a kulturális találkozóé volt. Kíváncsiságból írt egy rövid levelet, majd amikor válaszoltak, felhívta a szervezőket.

- Küldjél egy bemutatkozó anyagot, de valamikor beugorhatnál a jövő héten - invitálta kedvesen egy hölgy a vonal másik végén.

- Beugrani nem tudok - mondta -, mert én Miskolcról telefonálok.

- Miskolcról? Nem Melbourne-ből? Miskolcról, hát ez fantasztikus!

Következő napjai a jelentkezési lapok kitöltésével és bemutatkozó levelek írásával teltek. Leírta, hogy huszonnyolc éves, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetén magánének és szolfézs-zeneelmélet szakon végzett kitűnő diplomával, majd zenei szerkesztőként dolgozott a rádióban, míg létszámleépítés áldozata nem lett. Közben egy kórussal és egy kamarazenekarral bejárta Európát, templomi hangversenyeket adott, fellépett a Miskolci Operafesztiválon, tavaly pedig elnyerte a város művészeti ösztöndíját. Odabiggyesztette még, hogy továbbképzi magát a debreceni konzervatórium énekművészeti szakán, de azt már kihagyta, hogy borosdugóval a szájában kell énekelnie kiejtése tökéletesítéséhez.

Foglalkozásának azt írta be, hogy a városi zeneiskola énektanára. Egy kicsit elgondolkodott azon, elmondja-e, hogy az iskolában mindössze két énektanár dolgozik, és nem kevesebb mint hatvan tanítványuk van, de sok tehetséges fiatalt így is el kellett küldeni. Igaz, a finanszírozási rendszer változásai miatt az idén megüresedik néhány hely, tizennyolc év felett ugyanis tandíjkötelessé válik a művészeti oktatás. A döntéshozók nyilván nem tudták, hogy énekelni tanulni a kamaszkor után, a felnőtt hangszín kialakulása után érdemes igazán. Ez utóbbi részeket utóbb törölte, tanári munkájáról csak annyit írt, hogy egyik növendéke a televízió Megasztár című tehetségkutató műsorában különdíjat kapott.

Eljátszott a gondolattal, hogy mi lenne, ha készítene egy listát azokról a felkérésekről, amelyeket a referencialistán soha senki nem tüntet fel, de egy Miskolc méretű városban énekesnőként aligha utasíthat vissza. Ilyen például a nyugdíjasklub szerény meghívója, ahol az előadás azzal zárul, hogy szép volt ez az opera, Juditka, de nem tudna valamit énekelni a Csárdáskirálynőből is? A másik véglet az esküvőszervező iroda gáláns ajánlata egy kibérelt palotába, de a felkészüléshez zenei cd-t is adnak, mert a megrendelő ízlése eltér a kért dalok eredeti hangzásától. Azután azt gondolta, Ausztráliában ezt úgysem értenék, és postára adott egy hagyományos életrajzot.

A találkozó szervezői nemrég arról értesítették, hogy anyaga felkeltette egy ottani konzervatóriumi tanár érdeklődését, Sydneyben pedig háromszor kellene fellépnie, ha ez megfelel neki.

Azt válaszolta, megfelel.

V. Molnár Judit
V. Molnár Judit
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.