Első udvarhölgy - fogyatékkal

A 2007-es Miss France első udvarhölgye a siketek jogaiért fog fellépni - mivel maga is az. Egy sztereotípiával kevesebb Franciaországban.

 

 

 

Amire az átlagférfi képtelen, megteszi helyette a kegyetlen zsűri: a legszebb francia nők közül is kiválasztja a legszebbet, mégpedig minden évre előre. 2007-re történetesen egy 18 éves, 172 cm magas tanuló, Rachel Legrain-Trapani, Pikárdia régió szupervékony eddigi szépe képviselheti a hatszögletű országot a világban, s válthatja elődjét, Alexandra Rosenfeldet a mindenkori Miss Franciaországnak fenntartott párizsi luxuslakásban.

Öröme mégsem lehet felhőtlen: a közönségszavazatok javát, s egyben az egész show-t első udvarhölgye, Limousin szépe vitte el. A francia ideálnak megfelelve darázsderekú, 179 cm magas szépség, Sophie Vouzelaud különlegessége: nagyothalló. A francia tévénézők egy része azt csodálja, hogy testi hibájával idáig eljuthatott - megdöntve az eddigi elméletet, miszerint a szépségideál legyen mindenben tökéletes. A nagyérdemű másik része viszont azon bosszankodik, hogy a szavazati arány kétharmadával bíró zsűritagok nem Sophie-ra voksoltak. Miközben Miss Franciaország nagy terve, hogy letegye a francia felsőoktatás krémjébe való belépőt jelentő versenyvizsgát, az első udvarhölgy a siketek jogaiért, érdekeiért fog küzdeni.

Feladva addig is könyvelői tanulmányait. A napokban leköszönt, ám időközben Európa szépének is megválasztott Rosenfeld kisaszszony a megmondhatója ugyanis: francia szépségkirálynőnek lenni "teljes állást" jelent. Lényegében a hölgy minden napja be volt táblázva a fogadásoktól kezdve a fotózásokon át a külföldi fellépésekig és a jótékonysági akciókig. (Egyéb kötelmeiről nem is beszélve: regnálása évében nem mehet férjhez, nem viselhet testékszert vagy tetoválást, nem mutatkozhat meztelenül, nem mehet plasztikai műtétre.)

Az exkirálynő karitatív profiljának a fogyatékkal élők segítését választotta, utódja ezt saját bajára fókuszálhatja. Franciaországban négymillió hallássérült él, hatszázezren viselnek hallókészüléket, s évente hétszáz gyerek születik eleve süketen. Közösségük már Limousin szépe döntős szereplésére is megmozdult: a tévéadások feliratozásának általánossá tételét igyekeztek elérni.

A hallássérültek problémáját tudatosította a franciákban az elmúlt évek egyik sikerfilmje is. Jacques Audiard mozija - magyar címe A számat figyeld! volt - egy nagyothalló nő és egy börtönviselt férfi gátlásait, a mindennapokból való kirekesztését, s az ebből való kitörés lehetőségeit mutatja be. Ám a való életben igen dekoratív Emmanuelle Devost a filmben csúnyácskára maszkírozták - ezzel a klisével a franciák mostantól leszámolhatnak.

Sophie Vouzelaud - bár nem mindenben tökéletes - a közönség kedvence
Sophie Vouzelaud - bár nem mindenben tökéletes - a közönség kedvence
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.