Az álomgyártás jó évet zárt

A Robin Hood-tekercsek ellopása és az októberi zavargások ellenére rekordbevétellel zárt tavaly a hazai filmgyártás. Az idén akkor jön több pénz, ha bővül a stúdiókapacitás, és marad a béke az utcákon.

 

 

 

A hazai filmipar köszöni, jól van. Több mint 16 milliárd forint értékben teljesített megrendelést tavaly. Ez abból derül ki, hogy - még nem végleges adat szerint - 2005-höz képest csaknem ötszázmillióval több, összesen 3,3 milliárd forint adójóváírásra jogosultak a Magyarországon forgatott (hazai és külföldi) játékfilmek gyártói, befektetői, ami a filmtörvény szerint 20 százaléka ráfordításaiknak. Erről lapunk a számbavételt végző és az adóigazolásokat kiadó Nemzeti Filmirodánál (NFI) értesült.

Arról azonban már nincs pontos kimutatás, ezért Taba Miklós, az NFI igazgatója csak becslésként említi, hogy a 16 milliárd fele-fele arányban származhat állami és magánforrásokból, utóbbiak között nagyobb részt külföldi gyártóktól, befektetőktől. (A magyar filmek költségeinek több mint 90 százalékát az állam fedezi.) A legnagyobb összeget, több mint 5 milliárd forintot a 20th Century Fox decemberben bemutatott Eragon című fantasy-szuperprodukciójára költötték nálunk (részben már 2005-ben). Nem véletlen, hogy a celldömölki "sárkánydombon" zajló forgatást megtisztelte látogatásával a korábbi kulturális miniszter, Bozóki András is. Az Eragonnál kevesebbet, de ugyancsak milliárdos összeget költött Spielberg a München magyarországi munkálataira.

Az NFI igazgatója úgy véli, a tavalyi eredménnyel a magyarországi filmgyártás nagyjából elérte jelenlegi lehetőségei fölső határát - amit az úgynevezett külső (kültéri) forgatásokkal el lehet érni. Ennél több munkára, nagyobb bevételre akkor számíthat a szakma, ha bővül és korszerűbbé válik a hazai stúdiómunka-kapacitás. Angol, amerikai és általában nyugat-európai filmes stábok évek óta erre várnak, mert sokszor kénytelenek a környező országok, például Csehország, Románia stúdióit használni.

Meg is indultak a beruházások. Miközben az állami Mafilm egy helyben topog, a Pomázon nemrég megnyílt két nagy Stern-magánstúdióban már gőzerővel folyik a munka, és a hírek szerint az idén már benépesülnek az etyeki új stúdiókomplexum megnyíló műtermei is. A hazai filmgyártásban az elkövetkező évek valószínűleg a külföldi bérmunkák térhódításáról szólnak majd mindaddig, amíg rekordösszegű az adókedvezmény, és viszonylag olcsó, ugyanakkor képzett helyi szakembergárda fogadja a produkciókat. Az Eragon forgatásában például több száz hazai statiszta és filmes szakember működött közre. Ám a beáramló filmes pénzek összegét korlátozza a magyar szakiparos gárda viszonylag kis létszáma is. Angolul tudó profi stábból jó, ha kettőt-hármat ki lehet állítani Magyarországon. Taba Miklós ezért a növekedés egyik fontos feltételeként említi a szakemberképzést. Nem véletlen, hogy az új magánstúdiók tervei között ez is szerepel.

- További feltétel a nyugodt társadalmi környezet, amely nem veszélyezteti az igen költséges, ezért kockázatos filmgyártási folyamatot - jegyzi meg az NFI igazgatója. A filmesek szerencséje, hogy az ellopott Robin Hood-tekercsek hamar megkerültek, és sem a megrendelő, sem a gyártó nem keltette rossz hírünket. Szerencse az is, hogy az októberi budapesti zavargások sem riasztottak el nemzetközi forgatócsoportokat. Bár a Company című amerikai produkció utcai munkálatai csúsztak a zavaros közállapotok miatt, végül nem kellett leállni. Az NFI-nél bejelentkező külföldi filmesek hangsúlyozzák: számukra legfontosabb a hazai partner megbízhatósága mellett a környezet biztonsága. Ha ezt garantáljuk, szívesen jönnek.

Az idén is külföldiekkel telnek meg a hazai díszletek

 

A tavalyinál biztatóbban indul a 2007-es üzleti év a Mafilmnél. Tolmár Tamás vezérigazgató arról számolt be lapunknak, hogy Fóton éppen bontják a Company díszleteit, amelyek az ugyancsak amerikai Amusement című produkció munkálatainak adják át helyüket. Ez után tavasszal és nyáron az angol BBC és a Tiger Aspect megrendelésére újabb tizenhárom részt vesz föl a Robin Hoodból a MidAtlantic RH. Mialatt e fölvételek készülnek kültéri díszletekben, a Mafilm-műtermekben az HBO számára forgatják majd a második amerikai elnökről, John Adamsról szóló történelmi filmet. A két utóbbi munkából jóval százmillió forint fölötti bevételre számítanak az állami filmgyárban, ahol őszre is kilátásban van egy nagyobb amerikai megrendelés, de erről egyelőre nem árultak el részle-teket.

A nemrég megnyílt pomázi Stern Filmstúdióban befejezték az Eichmann-film itteni fölvételeit, és megállapodást kötöttek egy 60 millió dolláros nemzetközi produkcióval, amely a következő nyolc hónapban lefoglalja a két műtermet - tudtuk meg Horkay-Szabados Amy ügyvezető igazgatótól. Az egyezség szerint a részletekről egyelőre nem adhatnak tájékoztatást, mint ahogy arról a két, ugyancsak 50-60 millió dolláros produkcióról sem, amelynek gyártói őszi forgatásról tárgyalnak velük. A várhatóan májusban részlegesen megnyíló etyeki új stúdiókomplexumban a hírek szerint már ugyancsak foglalt minden hely 2007-re. Egyelőre egyik hazai műtermet sem igényelte magyar játékfilm. (V. Gy.)

Több mint ötmilliárdot hagytak itt a Ság-hegy kráterében középkori falut építõ amerikai filmesek, az Eragon készítõi
Több mint ötmilliárdot hagytak itt a Ság-hegy kráterében középkori falut építõ amerikai filmesek, az Eragon készítõi
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.