Cser levelet írt Barrosonak

Cser Ágnes az Európai Unióhoz fordul, mert veszélyben látja a magyar demokráciát. December 28-i keltezéssel jelent meg az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének honlapján egy általa írt levél, amelyben az elnök asszony azt kéri az Európai Bizottság elnökétől, hogy az általa irányított testület állapítsa meg: a Magyar Köztársaság kormánya több ponton is megsérti az uniós alapszerződéseket.

 

A José Manuel Barrosonak írt petíció szerint Cser Ágnes arra kéri az Európai Bizottságot, hogy folytasson vizsgálatot Magyarországon. Az EDDSZ elnöke indoklásában kifogásolja, hogy a kabinet nem tájékoztatja az állampolgárokat, egyeztetések nélkül, sürgősséggel tárgyaltat témákat az Országgyűlésben, tudatosan félrevezeti a társadalmat. A levélben az egészségügyi szakszervezeti vezető kitér a privatizációra, a Gripen vadászgépek vásárlására és a kiürített Kossuth térre is.

Cser sérelmezi, hogy miközben nő a szegénység, a bankok gazdagodnak. Sérelmezi azt is, hogy ugyan a Gyurcsány Ferenc által kért bizalmi szavazás napján írt egy levelet Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnöknek, amelyben vizsgálatot sürgetett, de érdemi választ még nem kapott. Ezért tartja szükségesnek, hogy immár az Európai Bizottság elnökéhez forduljon.

Megkeresésünkre az Egészségügyi Minisztérium sajtóirodája azt közölte, hogy a miniszter nem kíván reagálni a levél tartalmára. (Zs. G.) 

-----------------------------

A levél dátuma december 28-a, tehát vélhetően a szeretet ünnepének környékén fogalmazta meg a feljelentését Cser Ágnes. Nehéz ugyanis máshogy értékelni, ahogy az EDDSZ vezetője Magyarország elmarasztalását követeli és vizsgálóbizottságot küldetne a visszásságok feltárására. Szerinte "súlyosan sérül a jogforrások hierarhiája (sic!) és elfogadhatatlan, hogy a Gyurcsány I. és a Gyurcsány II. (sic!) kormányok nem egyeztetnek.

Abban lehet igazság, hogy az egészségügyi tárca és az ágazat szereplői nem beszélik meg elég sokszor és elég mélyen a változásokat. Az is lehetséges, hogy a reformokat másképpen is lehetne vezényelni. Kétségtelen, ma még nem látni, hogy az átalakítás miért hasznos, meddig tart és mikor tapasztalhatjuk annak a remélt kedvező kihatásait. De hogy ennek mi köze Barroso és Juncker urakhoz, az megfejthetetlen. Az pedig erőteljes aránytévesztés, hogy egy egészségügyi szakszervezetis miért keveri bele érdeksérelmeibe a Kossuth teret, a Grippen (sic!) vadászgépeket, amelyek vásárlásáról egyébként az Orbán-kormány döntött. Az sem világos, hogy jön ide a Budapest Airport bevétele, a multinacionális cégek állami támogatása, vagy az ÁSZ-nak a költségvetést ért bírálata. Cser Ágnes mindezek felsorolása alapján kétli, hogy az ország, amelyben él, demokratikus jogállam. Pedig talán csak arról van szó, hogy az egészségügyi reform érdekeket sért, esetleg az ő érdekeit is. Hozzáteszem: az adóemelés nekem is árt, mégsem írok levelet. Ez az év végi petíció talán csak arra jó, hogy megértsük: miért tartják sokan hiteltelennek és komolytalannak a munkavállalói érdekképviseleteket.

(Gréczy Zsolt)

"Az ország kórháza" az EDDSZ székháza elõtt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.