Márciustól szabad az aszpirin

Nem tudtak a lapunk riportere által megkérdezett budapesti patikusok arról, hogy tegnap már háromszáz forintot kellett volna kérniük a korábban receptre, de ingyen adott gyógyszerekért. Pedig a hivatalos tájékoztatás szerint januártól így kellene ennek lennie.


Majd talán tizenötödikétől, vagy február közepén – latolgattak a gyógyszertárakban. Azt azonban ők is biztosra veszik, hogy a hónap közepétől drágulnak a támogatott gyógyszerek. Ha tehát nem is patikamérlegen kimért rendben, de ebben az évben biztosan elkezdődik az az egészségügyi átalakulás, amelynek jelentősége és nagyságrendje még alig felmérhető. Napokon belül megjelenik például a lista, amely a patikákon kívül is árusítható gyógyszereket, pontosabban hatóanyagokat tartalmazza. A legismertebb fájdalomcsillapítók – Algopyrin, Quarelin, Demalgon – ezek szerint nem szabadulnak ki a patikákból, de az új lehetőséggel egy határt mégis átlép a gyógyszerforgalmazás rendszere.

Ennél nagyobb jelentőségű lépés: február közepén, amikor is a háziorvosoknál, a szakrendelőkben bevezetik a 300 forintos vizitdíjat, a kórházakban az ápolási díjat. Megkezdődik a kórházrendszer átalakítása.
Az intézkedések egy részének egyszerűen csak a költségvetés kímélése a célja. Többségük azonban a rendszer minden szereplőjétől – orvostól betegig – felelősségteljesebb magatartást remélne. Egy győri orvos például a váróban  filmet vetít a szülőknek arról, hogy gyerekeiket csak akkor vigyék rendelőbe, amikor tényleg nincs más megoldás.  

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.