Barna személyivel Romániába

Nem minden nehézség nélkül, de végül sikerült barna magyar személyi igazolvánnyal bejutnunk a friss uniós tag Romániába.

 

 

 

Két napja új rend van érvényben a magyar-román határállomásokon. Csak egyszer ellenőrzik az útleveleket, együtt a két ország határőrei, és személyi igazolvánnyal is be lehet lépni a szomszédos országba. A kilépőoldalt mindkét országban kiürítették: a Romániába belépőket a határ román oldalán fogadja előbb a magyar, majd a román határőr. Visszafelé a magyar oldalon ellenőriz mindkét hatóság. Az Európai Unió alapvetően vámunió, a román belépéssel pedig megszűnt a vámhatár, így nincs vámvizsgálat sem. Jövedéki ellenőrzés azonban van, Románia ugyanis 2010-ig haladékot kapott az Európai Unióban elfogadott minimális jövedéki adó megfizettetése alól.

Mivel két európai uniós ország között személyi igazolvánnyal is át lehet járni, megnéztem, hogyan működik ez Nagylaknál. Ehhez a határállomáshoz a török vendégmunkásokból álló kilométeres sorok emléke kötődik, meg az óriási kamionparkolóé, ahol a teherautók napokat vártak korábban. Tegnap délután a magyar oldal szinte néptelen volt. Magyar határőrök álltak az útlevélvizsgáló pavilon előtt, hogy ha megállna valaki, továbbküldjék. Mutattam nekik régi, barna magyar személyi igazolványomat, és megkérdeztem, beengednek-e ezzel a friss uniós tag Romániába. A plasztikkártya jobb lenne - mondták -, a papírszemélyit nem mindig fogadják el odaát.

A fiatal, csinos román határőrnő valóban vissza akart küldeni.

- De hiszen érvényes az igazolványom! - vitatkoztam vele. Az ugyanott, vele tartózkodó magyar határőr segítőkész volt, odahívta a parancsnokát, aki megviselt, öreg igazolványomat bevitte a román kollégájához. Bement a főnök a főnökhöz, ez jó jel - biztatott a készséges magyar határőr, aki kisvártatva megkérdezte, hová megyek. Mondtam, csak ide, Pécskára. Jó tíz perc várakozás után megszületett a döntés: mehetek. De figyelmeztettek, hogy ha megállít Romániában a rendőr, ő nem biztos, hogy elfogadja az igazolványomat.

Román oldalon visszafordultam a benzinkútnál. Hazafelé a határőrökkel nem is volt gondom, ellenben a magyar vámos fölfigyelt a régi személyire. Amikor elmondtam neki, hogy csak itt voltam Pécskán, rögtön félreállított, és megtudtam, milyen az a jövedéki ellenőrzés. Ahogy meg tudtam ítélni, ugyanolyan, mint a vámellenőrzés, csak nem úgy hívják, és csak szeszt meg cigarettát keresnek.

A vizsgálat után felhívtam telefonon Márkus Andrást, a VPOP dél-alföldi regionális parancsnokát, aki elmondta: a határállomásokon megszűnt a vámhivatal, de a jövedéki ellenőrzést 2009 végéig fenntartják. Kétszáz szál cigaretta fölött jövedéki adót kell fizetni. Ugyancsak tilos fegyvert, lőszert, kábítószert, védett állatokat szállítani. Ami a létszámot illeti, Márkus András azt mondta: a dél-alföldi régióban vámosokat nem bocsátottak el, de néhányan önként távoztak vagy nyugdíjba mentek.

A Nagylakon működő speditőrcégek többsége is beszüntette tevékenységét. Ugyancsak megszűnt a magyar-román határon az állat- és növény-egészségügyi ellenőrzés.

Közös határellenõrzés a romániai oldalon  F
Közös határellenõrzés a romániai oldalon F
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.