Fidesz-MSZP pengeváltás a közigazgatási rendszer átszervezéséről

A hatékonyságot szolgálja a közigazgatási rendszer átszervezése - közölte sajtótájékoztatóján az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára. A Fidesz alkotmánysértőnek tartja az átszervezésre vonatkozó kormányrendeletet, és az Alkotmánybírósághoz fordul.

Répássy Róbert fideszes politikus december 29-i sajtóközleménye félreértésen alapul, a kormánynak az a döntése, hogy regionális közigazgatási rendszert hoz létre, nem alkotmánysértő - hangsúlyozta Ujhelyi István.

Az állampolgárok ügyintézését a rendszer átalakítása nem érinti, továbbra is a megyeszékhelyeken intézhetik közigazgatással kapcsolatos ügyeiket. A regionális rendszer tényleg a hatékonyságot, a költségtakarékosságot szolgálja, átláthatóbbá teszi az egész intézményi struktúrát - tette hozzá.

Ujhelyi István elmondta, hogy az új rendszerre való áttéréssel 700 millió forintos megtakarítást lehet elérni.

Az államtitkár javasolta Répássy Róbertnek: üljenek le és beszéljék meg, hogy a Fidesznek milyen konkrét javaslatai vannak ebben a témakörben, és pontosan mi a kifogása.

A kormány célja az volt, hogy átlátható, költségtakarékos, hatékony közigazgatást hozzon létre, amelyben ügyfélbarát a szolgáltatás, és egységes a jogalkalmazás - hangsúlyozta az államtitkár. Kiemelte, hogy az Országgyűlés december 11-én az alkotmánnyal teljes összhangban döntött arról, hogy felhatalmazza a kormányt: rendeleti úton alakítsa át a közigazgatási hivatalokat. Ez megtörtént, december utolsó napjaiban megszületett a kormányrendelet a regionális közigazgatási hivatali rendszer január 1-jétől történő működtetésére - tette hozzá.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt 16 évben az államigazgatásban átláthatatlan dzsungel jött létre, amit fel kell számolni.

Mint mondta, a kormány hosszas és megfelelő előkészületek után döntött a közigazgatási szervezetek átszervezéséről és hatékonyabb koordinációjáról.

Répássy Róbert, a Fidesz országgyűlési képviselője közölte: miután Ujhelyi István sajtótájékoztatójából kiderült, hogy a kormány nem hajlandó visszavonni alkotmánysértő rendeletét, a Fidesz - közjogi érvénytelenségük miatt - az Alkotmánybíróságon támadja meg a megyei közigazgatási hivatalokat megszüntető jogszabályokat.

"A vidéken élő emberek számára a jövőben nehezedik az állami közszolgáltatások igénybevétele, a szolgáltató állam egyre messzebb kerül az állampolgároktól. Az állami takarékoskodáshoz nincs szükség regionalizmusra, és ha a kormány csak ezt a hamis érvet tudja felhozni a régiók mellett, sokáig nem lesznek még régiók Magyarországon" - írta közleményében az ellenzéki politikus.

Hangsúlyozta: a Fidesz szerint elhibázott a területi kormányszervek erőltetett regionalizációja, a megyei közigazgatási hivatalok megszüntetését pedig kifejezetten alkotmányellenesnek tartják. A kormánytöbbség ugyanis egyszerű többséggel módosította a kétharmados önkormányzati törvényt, miközben az alkotmány csak a közigazgatási szervek elnevezésének módosítását engedi, illetékességének és hatáskörének megváltoztatásához kétharmados döntés szükséges. Ebből következik, hogy a regionális közigazgatási hivatalok létrehozásáról szóló kormányrendelet is alkotmányellenes.

A regionális közigazgatási hivatalok kialakítása szakmai, és nem politikai kérdés volt - reagált erre Ujhelyi, aki példaként említette: miközben Miskolcon szocialista, Egerben pedig fideszes polgármester irányítja a települést, a regionális hivatal az utóbbi városban kapott helyet.

Szavai szerint nem az önkormányzati választások eredményének ismeretében hozták meg az átszervezéssel kapcsolatos döntést, ez már a kormányprogramban is szerepelt.

Az államtitkár azt kérte: "ha a Fidesz nem partner az észszerűbb közigazgatás megszervezésében, legalább ne vezesse félre hazug módon a lakosságot".

"Egy kérdést tegyen fel magában mindenki: kifogástalanul szolgálja-e a mai hivatali rendszer az állampolgárt, vagy sem" - mondta Ujhelyi, megjegyezve: a Fidesz szerint minden jó, ahogy eddig működött, bürokratikusan, drágán, átláthatatlanul; "állampolgárként mondom: még szerencse, hogy nem ők kormányoznak". (forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.