Béna kacsa zuhanórepülésben

Nem lesz könnyű dolga Budapest irányításával a 2010-ig tartó önkormányzati ciklusban sem a főpolgármesternek, sem a kormánypártoknak; az MSZP és az SZDSZ átmenetileg ugyan fegyverszünetet kötött, tavaszszal azonban ismét kiújulhat a választások után tapasztalt, koalíciós viszálykodás.

Az utolsó pillanatban ugyan sikerült helyreállítani a törvényességet, és két hónapos, tragikomédiába fulladó huzavona eredményeként végre egy főpolgármester-helyettest megválasztani, tavasszal azonban újra felizzik a levegő. Akkor ugyanis tisztújítás lesz előbb az MSZP, majd az SZDSZ vezetésében, ami alapvetően rendezheti át az éppen hogy kialkudott koalíciós erőviszonyokat.

A papíron nem, a gyakorlatban viszont koalícióra lépett szocialisták és szabad demokraták az önkormányzati választásokon elvesztették korábbi, kényelmes szavazattöbbségüket, és csak úgy tudtak egy képviselővel az ellenzék fölé kerekedni, hogy Demszky Gábor lemondott listán szerzett mandátumáról. A mindössze egyfős kormánypárti többség miatt a főpolgármestert már a koalíciós tárgyalásokon is képviselő Mesterházy Ernő, Demszky jelenleg legbizalmasabbnak tartott személyes tanácsadójának ötletére gyakorlatilag kiürítették a Fővárosi Közgyűlés hatásköreit, a város vagyona és cégei szempontjából leglényegesebb döntéseket pedig egy olyan szuperbizottságra testálták, ahol a kormánypártoknak kényelmes többsége lehet. Ezt kommentálta nemrégiben úgy a Fidesz, hogy Demszky felélesztette a Fővárosi Tanácsot és annak végrehajtó bizottságát. Somlyódy Csabát, az MSZP budapesti pártpénztárnokát, az említett gazdasági, valamint a kiemelt fejlesztésekkel foglalkozó bizottság régi-új elnökét pedig az ellenzéki párt "valódi főpolgármesterként" emlegette. Tény, hogy a kormánypártok sokkal könnyebben fogják tudni érvényre juttatni az akaratukat a gazdasági szuperbizottságban, mint a közgyűlésben. A városlakók szempontjából meghatározó ügyek, például a közszolgáltatások tarifája, a milliárdos nagyberuházásokról való döntés vagy a költségvetés elfogadása azonban továbbra is a Fővárosi Közgyűlés dolga maradt, a gazdasági bizottság jogkörének bővítésével a koalíció csak a fővárosi sarzsik saját emberei közötti elosztását tette könnyebbé.

Jól jön a koalíciónak az MDF alkalmi támogatása is. A Tarlós István szavaival "kvázi koalíciós párt" képviselői a kormánypártokkal szavaztak a politikai gyűlések mikrofon- és színpadengedélyhez kötésekor, a gazdasági szuperbizottság megalakításakor. Hálából ők is adhattak egy bizottsági elnököt, miközben a náluk éppen tízszer nagyobb Fidesz-KDNP frakciószövetség csak négy testület vezetőjét delegálhatta.

Szüksége is lehet a demokrata fórum három szavazatára a 67 fős közgyűlésben a törékeny többségű koalíciónak, a további két főpolgármester-helyettes megválasztását ugyanis addigra halasztották, megvárva, kik lesznek pártjaik új vezetői. Az biztosra vehető, hogy a gazdasági helyettesi poszt várományosa az SZDSZ-es Ikvai-Szabó Imre. A humánpolitikai helyettesi tisztségért továbbra is a Demszky által megvétózott Gy. Németh Erzsébet a hivatalos jelölt. Ha tavaszra még jobban megerősödik a fővárosi szocialista "ifjútörökök" befolyása, akkor Gy. Németh helyett Horváth Csaba, korábbi II. kerületi polgármester lehet a befutó. A koalíciós posztosztozkodás május végén zárulhat le, akkor megy ugyanis nyugdíjba több fővárosi közműcég vezetője, valamint lecserélik a cégmenedzsmentek nagy részét is. További belső veszélyt jelent a kínlódva megalakult koalíció szavazási fegyelmének, hogy a szocialisták egy része megsértődött. Egyikük egyenesen úgy fogalmazott: "a zakóm hajtókájára tűzhetem a tanácsnoki címet, amíg az osztozkodás be nem fejeződik, se pénzt, se irodát, se stábot nem kapok, és még a bizottságokba sem ülhetek be".

A jelenlegi fővárosi politikai helyzetből leginkább a Fidesz-frakciót vezető Tarlós István - az Orbán Viktor szavaival valódi árnyék-főpolgármester - profitálhat. A korábbi óbudai polgármester a Fővárosi Közgyűlés legnagyobb (25 fős) képviselőcsoportját, valamint a KDNP-vel együtt harminc városatyát számláló frakciószövetséget vezetheti pártonkívüliként, ráadásul Orbán máris kikiáltotta őt a párt 2010-es főpolgármester-jelöltjének, és erről még szerződtek is a városházán. A Fidesz elnöke egyébként legutóbb akkor járt ott, amikor 2004-ben (Demszky emlékezetes nyaraló- és terepjáróbotránya után) megdicsérte a fővárosi frakciót, milyen jól dolgozik. A fővárosi fideszesek mégsem lehettek élmunkások; a városházi Fidesz-frakció októberben szinte teljesen kicserélődött, az egykori ősfideszesek, a veteránnak számító városházi politikusok kegyvesztetté váltak, vagy túlságosan megerősödhettek volna, így (már a nyári listaállításkor) kibuktak a fővárosi politikából, helyüket pedig olyanok vették át, akik politikai karrierje leginkább Orbán Viktoron múlik.

Ilyen állapotban várnak Budapest "szenátusára" olyan horderejű, évtizedekre szóló ügyek megoldása, mint a három évtizede húzódó metróépítés befejezése, a hiányzó hidak és körgyűrűk megépítése, a belváros felélesztése vagy a Duna megtisztítása.

Új év, új árak

Jelentősen drágultak tegnaptól Budapesten a közszolgáltatások. Leginkább a távhő díja változik, a 2006-os tarifákhoz képest 37 százalékkal. Egy átlagos, 54 négyzetméteres lakás eddigi havi 12 ezer forintos távfűtésszámlája 16 és fél ezer forintra emelkedik. A "teljes árú" drágulás legalábbis a városháza számításai szerint a 240 ezer távfűtéses fővárosi háztartásnak csupán az ötödét érinti majd, azokat, akik nem részesülnek semmilyen mértékű energiakompenzációban. A főváros számításai szerint - a támogatást is beleszámítva - az átlagos díjemelkedés mindössze 6,5 százalék lesz. (Áprilisban újból drágulni fog a távhő, a Fővárosi Közgyűlés korábbi döntése alapján korrekciós céllal, 8,4 százalékos mértékben.)

A tömegközlekedés tarifái átlagosan 13,7 százalékkal drágábbak. A vonaljegy 230, a havibérlet 7350 forintba kerül tegnaptól. A diák- és nyugdíjasszelvényekért 2950 forintot kérnek. Újdonság, hogy az éves bérlet már 11 havi szelvény áráért, csaknem 81 ezer forintért lesz váltható.

Januártól 9,8 százalékkal kell többet fizetniük a budapestieknek a vízért, 9,4 százalékkal a csatornahasználatért. E két tétel havonta alig ötszáz forintos drágulást eredményez.

A Fővárosi Közgyűlés által beárazott közszolgáltatások az átlagos budapesti család havi rezsikiadásait hat-nyolcezer forinttal növelik meg az idén. (S. G.)

A közgyûlés ülésterme. Papír van bõven, hatáskör már alig
A közgyûlés ülésterme. Papír van bõven, hatáskör már alig
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.