Biobrikett szőlővesszőből

Mezőgazdasági hulladékból fűtőanyagot előállító üzemek létrehozását tervezi a huszonhét települést tömörítő Keszthely- Hévízi Kistérségi Többcélú Társulás

. Ha a szervezet elképzelései valóra válnak, akkor Keszthely és Hévíz térségében a közeljövőben több olyan üzem is felépülhet, amelyben egyebek mellett kukoricaszárból, nádhulladékból, szőlőveszszőből, fűrészporból, fagallyakból készítenek kandallókban, kályhákban használható, környezetbarát, a fánál és a gáznál olcsóbb fűtőanyagot, úgynevezett biobrikettet.

Huszti Levente, a társulás irodavezetője érdeklődésünkre elmondta: kezdetben tíz kisebb üzemet hoznának létre, amelyek évi 15 ezer tonnányi hulladékot dolgoznának fel, az aprítással, szárítással és préseléssel előállított brikettet pedig a térség településein értékesítenék. Huszti Levente szerint garantált az üzemek nyereségessége, mivel nagy a kereslet az olcsó fűtőanyagok iránt, ráadásul alapanyag is akad bőven, hiszen a térségben évente mintegy 110 ezer tonna mezőgazdasági hulladék keletkezik. Hozzátette: ha sikerül létrehozni az üzemeket, akkor legalább hatvan embert juttathatnak munkához.

Az irodavezető kérdésünkre válaszolva elmondta: az üzemek kialakítása és működtetése miatt várhatóan közös céget alapít a kistérségi társulás, a projektben részt vevő tíz önkormányzat, valamint a brikettgyárak ötletét elsőként felvető keszthelyi vállalkozás. A tervek szerint az önkormányzatok biztosítják majd az épületeket, az egyenként 16 millió forintba kerülő gépsorok beszerzéséhez pedig uniós pályázatokon teremtik elő a szükséges pénzt. Huszti Levente közölte: várhatóan februárban választják ki azt a tíz települést, amely részt vesz a programban.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.