Emelkednek az ivóvíz- és csatornadíjak

Az ivóvíz- és csatornadíjak az állami tulajdonú víziközmű-szolgáltató társaságoknál átlagosan 9,2 százalékkal emelkednek hétfőn - derül ki a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) sajtóanyagából.

Az ország több mint egymillió lakosa számára az ivóvíz-szolgáltatás díjai 7,6 százalékkal, a csatornaszolgáltatásé pedig 12,5 százalékkal nőnek.

A KVM szerint nem tekinthető a díjnövekedés jelentősnek annak tükrében, hogy 2006. januárban mindössze 2 százalékkal drágultak a szolgáltatások.

Az állam tulajdonába hat vízműtársaság tartozik: a Duna-menti Regionális Vízmű Zrt., a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt., az Észak-dunántúli Vízmű Zrt., az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. a Tiszamenti Vízművek Zrt. és a Nyírségvíz Zrt.

A Magyar Vízközmű Szövetség adatai szerint jelenleg az országban összesen 400, döntően önkormányzati tulajdonú üzemeltető működik, saját díjemelési hatáskörrel.

A KVM sajtóanyaga szerint a Fővárosi Víz- és Csatornaművek Zrt. például 9,4-9,8 százalékos díjemelést tervez. Az MVSz az ágazat szereplői számára 10-12 százalékos díjemelést javasolt.

A szövetség adatai alapján az országban 2006-ban a víz- és csatornadíjak köbméterenként összesen 250-650 forintba kerültek.

Az ország jelenlegi vízközmű-vagyona 700 milliárd forintot tesz ki. Az ágazat éves árbevétele 120 milliárd forint, a cégeknél 20-22 ezer ember dolgozik.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.