A Fidesz alkotmányellenesnek tartja a közigazgatási hivatalok átalakítását

A Fidesz felszólítja a kormányt, illetve Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy vonja vissza rendeletét, amely regionálissá alakítaná a fővárosi és megyei közigazgatási hivatalokat, és sürgősen menessze "dilettáns miniszterét" - feltehetően az illetékes önkormányzati és területfejlesztési tárca vezetőjét -, mivel a döntés 15 ponton sérti a kétharmados önkormányzati törvényt, tehát alkotmányellenes. Erről Répássy Róbert, a legnagyobb ellenzéki párt országgyűlési képviselője számolt be, szombati sajtótájékoztatóján.

Nyakó István, az MSZP-frakció nevében közleményében alaptalannak nevezte a Fidesz vádjait, mondván, hogy a kormányzati szervezetátalakítással összefüggő jogszabály olvasható a Magyar Közlönyben.A kormányszóvivői iroda december 28-i közleményét felvetve Répássy kitért arra, hogy pártja valóban megszavazta az alkotmánymódosítást, amely szerint egyszerű parlamenti többséggel is elfogadhatóak a kormány szervezetalakítási szándékai - és ennek nyomán a hivatalok elnevezése módosítható lenne feles jogszabállyal -, de a kétharmadosnak számító önkormányzati törvényhez olyan módosítást nem fogadott el kétharmados többséggel az Országgyűlés, amely megalapozná a közigazgatási hivatalok  illetékességének megváltoztatását.

A képviselő elmondta, hogy a Fidesz még nem döntött arról, alkotmánybírósághoz fordul-e, a rendelet megsemmisítését kérve, mivel időt adnak a kormánynak, hogy visszavonja a rendeletet, vagy törvényjavaslatot terjesszen a parlament elé.A Fidesz azt szeretné elérni, hogy az intézmények ne kerüljenek távolabb az emberektől - mondta Répássy.

Az MSZP szóvivője szerint Répássy "állításai csak saját tájékozatlanságáról árulkodnak", és korábbi hasonló tartalmú közleménye után "immár sajtótájékoztatón próbálta bizonygatni alaptalan vádjait".Mint írta, a Fideszre nézve kellemetlen lehet, hogy frakciójuk jogvégzett tagja nincs tisztában azzal, hogy milyen törvényeket fogad el a Tisztelt Ház. Utalt arra, hogy a parlamentben december 11-én szavazták meg és a Magyar Közlönyben december 14-én hirdették ki a közigazgatási hivatalokat is érintő törvényt.

Répássy Róbertnek ezek után illene legalább bocsánatot kérnie, pártja vezetőinek pedig megfontolnia, hogy továbbra is alkalmasnak tartják-e az alkotmányügyi, igazságügyi és rendészeti bizottsági alelnöki feladatainak ellátására - írta közleményében az MSZP szóvivője.

A kormányszóvivői iroda közleményében azt közölte: "Répássy Róbert érvelése szakmai szempontból tarthatatlan" és érthetetlen, hogy a képviselő miért nem ismeri azokat a jogszabályokat, amelyekről maga is szavazott.

"A kormány minden jogszabályt szigorúan betartott, amikor idei utolsó ülésén döntött a közigazgatási hivatalok átalakításáról; így semmilyen jogi akadálya nincs, hogy az intézkedés életbe lépjen január elsején, s így olcsóbban, ugyanakkor hatékonyabban működhessenek a kormányzat területi szervezetei" - hangoztatta az iroda.

Az Országgyűlés május 31-én fogadta el az Alkotmány módosítását, amely lehetővé tette, hogy a törvények "minisztérium, miniszter vagy közigazgatási szerv megjelölésére vonatkozó rendelkezését a jelenlévő országgyűlési képviselők több mint felének szavazatával elfogadott törvény" módosítsa - emlékeztettek.

Az Országgyűlés tehát az Alkotmány biztosította lehetőséggel élt, amikor december 11-én megszavazta a kormányzati szervezetalakítással összefüggő törvénymódosításokról szóló törvényt - mutatott rá közleményében a kormányszóvivői iroda.

 (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.