Románia ante portas

Románia EU-csatlakozásának pazar megünneplésére kerül sor Bukarestben szilveszterkor, amelyre vezető uniós politikusok mellett - Göncz Kinga magyar külügyminiszter vezetésével - népes magyar küldöttséget is várnak.

Az euroszilveszter estéjén ünnepélyesen felvonják a Victoria-kormánypalota előtt az EU zászlaját, amelyet a Román Atheneumban rendezett gálaest követ. Később a Forradalom téren a kormány és az európai vendégek köszöntik az új esztendőt és a román EU-tagságot, az Egyetem téri rendezvény főszereplője pedig Traian Basescu államelnök lesz. A résztvevők a tűzijátékok után bekapcsolódhatnak az "Öröm Hórájába" (a hóra jellegzetes román népi tánc).

A románok jelentős része úgy véli, Románia mindig is európai ország volt, latinalapú nyelvet beszélő lakossága pedig a szláv tenger közepén is kitartott az európai értékek mellett. Az átlag európai polgár szemével nézve Románia kiváló tornaiskolájával, a kontinens leghosszabb életű gépkocsijának számító Daciájával, cujkának nevezett gyümölcspálinkájával és "halhatatlan" Drakulájával gazdagítja a közös Európát. A műveltebbek persze nem feledkeznek meg Eugén Ionescóról, Constantin Brancusiról és a többi kiválóságról, akik a román kultúrát valóban európai hírűvé tették. Gazdasági szakemberek a lejt is ebbe a sorba helyezhetik, amely az idén a földrész legszilárdabb fizetőeszközének bizonyult, s 20 százalékkal erősödött az euróval szemben.

Európa azonban Romániával jó adag korrupciót is kap, s az ország magával cipeli az EU-ba nagyszámú roma lakosa mindeddig sikertelen integrálásának ügyét, a korszerűsítésre váró infrastruktúráját, visszamaradt mezőgazdaságát és súlyos környezeti problémáit. Román hozományként Európa megkapja a hírhedt Securitate máig túlélő maradványait, amelyek a térség legbefolyásosabb titkosszolgálataiba tömörülnek.

Románia gazdasága az idén körülbelül 7,5 százalékkal növekedett, az országba mintegy nyolcmilliárd eurónyi külföldi befektetés érkezett, a költségvetés már augusztus óta többlettel zár, a büdzsé hiánya 2,5 százalék, s az ország külföldi adóssága a GDP mindössze 16 százalékát teszi ki. Az ország a 2007-2013-as időszakban az uniótól 32 milliárd eurónyi csatlakozás utáni alapokat kaphat, amit stratégiai fontosságú ágazatokba kell majd befektetnie.

Az Európai Bizottság a csatlakozáshoz szigorú ellenőrző mechanizmust rendelt. A kormánynak félévenként kell jelentést tennie az igazságügyi reform, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harc helyzetéről. A felkészültség hiányosságai hátráltathatják a mezőgazdasági és felzárkózási források felhasználását, és az EB átmenetileg korlátozhatja egyes mezőgazdasági termékek exportját is. A lakosság egyelőre a látványos intézkedésekre figyel. Arra például, hogy januártól a román állampolgárok személyi igazolvánnyal utazhatnak a legtöbb európai országba, így Magyarországra is, ami az erdélyi magyarságnak is jelentős előnyt jelent. De megszűnik Magyarország és Románia között a vám, és a közös határőr-ellenőrzéssel az átkelés ideje is jelentősen csökken. Árnyékot a csatlakozás örömére csupán az vet ma, hogy munkapiacát a legtöbb európai ország nem nyitotta meg korlátlanul a romániai munkaerő előtt, s ez Magyarországra is érvényes.

Leonard Orban, az EB magyar származású román biztosa úgy véli, "a románok közép- és hosszú távon jobban fognak élni", Románia pedig "Európa egyik befolyásos államává válik".

Európa nem ennyire derűlátó, egyelőre rémüldözik.

A román csomag nehéz része. Cigánytelep Bukarestben
A román csomag nehéz része. Cigánytelep Bukarestben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.