Óriás lufival kezdődött a szófiai buli

Szófia egén már látható a harmincméteres hőlégballon - bolgár és EU-színekben. A lufieresztés volt az év végi gigászi eurobuli bevezető aktusa. A szófiai külügyminisztérium külön tájékoztató központot működtet a belépési ceremóniával kapcsolatos ügyekben.

Georgi Gotev, a központ vezetője hadarva sorolja a notabilitásokat, akiket a balkáni fővárosba várnak. Bukarestből egyenesen idejön Borrel, az Európai Parlament elnöke, Steinmeier német és Bakojannu görög külügyminiszter, Ollie Rehn bővítési biztos, és itt lesz Szili Katalin magyar parlamenti elnök.

Lesz utcai koncert, és a nemzeti kultúrpalotának nevezett késő zsivkovi koncertteremben előadják a Bulgária köszönti Európát című műsort. Gotev úr a lelkemre köti még, hogy említsük meg: a belépés alkalom a bolgároknak, hogy kifejezzék szolidaritásukat a Líbiában koholt váddal halálra ítélt ápolónők mellett. Abban bíznak - mondja -, hogy most majd uniós tagként több esély lesz a kiszabadításukra.

És egyébként mi változik elsejétől? - kérdem. Lesznek utazási könnyebbségek, a ruszei román-bolgár határátkelőhelynél pedig csak egyszer állítják meg az utasokat. És mindenüvé kitűzik majd a csillagos kék zászlót. A bolgárok nagy változásokra nem számítanak. Tisztában vannak vele, hogy országuk - a románokkal együtt - a 27-es létszámú unió legvégére került, ami a jövedelmi és civilizációs viszonyokat illeti. Az utolsó helyeken vannak a várható életkor és gyermekhalandóság tekintetében, miközben vezetnek a korrupciós mutatókban.

Amikor e hónapban Szófiában jártam, a minisztériumokban és a parlamentben is szinte vágtatva folyt a törvényalkotás. Alkotmánymódosítás, az erőszakszervezetek, az igazságszolgáltatás átalakítása, és még egy tucatnyi olyan törvény, amelyet Brüsszel elvárt. Amikor ismerősöket és ismeretleneket kérdeztem, mit is várnak mindettől, a válasz az volt, hogy a korrupció visszaszorítását, gyorsabb bírósági ítéleteket, megvesztegethetetlen bírákat, ügyészeket, nyomozókat. A bolgároknak ugyanis egyelőre elég rossz véleményük van saját tisztviselőikről. Rendre vágynak, és - mondják - jó lenne a balkáni helyett európai típusú rend.

A bűnözéssel kapcsolatos félelmek sokszor átcsapnak előítéletekbe. Ezek gyakran kisebbségellenesek. Bulgáriának jelentős török és roma kisebbsége van. A politikai korrektség nyelvezete sem velük, sem a nőkkel kapcsolatban még nem honosodott meg.

Mit kap Bulgáriával az unió? A kérdésre a válasz ígéretes volt: a szép tájakat, meleg strandokat és a tehetséges, szorgos munkaerőt sorolták fel. A bolgárok büszkék erre is, ahogy azok kultúrájukra is. Bulgária belépésével az Európai Unió hivatalos ábécéi közé bekerül a cirill írás is. A bolgárok fontosnak tartják kiemelni, hogy az írást alkotó Cirill és Metód ugyan bizánci szerzetes diplomaták voltak, de szláv anya fiaiként óbolgár nyelvre fordították a szent iratokat, s adtak írást és irodalmat a szláv népeknek.

A szófiai Zsenszki pazar (Női piac) őstermelői során megakadt a szemem egy idősebb asszonyon, aki furcsa szürke tömböket árult. Eredeti házi szappan - közölte büszkén, s elmondta, hogyan lesz disznózsírból, szódából és még nem tudni miből ez a középkorias termék. Szerinte ez nagyon jó és olcsó, van is rá kereslet. Azt már nem kérdeztem meg, hogy vajon van-e erre brüsszeli szabvány?

A cirill ábécé betûivel díszített emlékpénz üdvözli az uniót
A cirill ábécé betûivel díszített emlékpénz üdvözli az uniót
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.