Elsejétől a Balkánra bővül az unió

Romániában azt latolgatták, hogy áttérjenek a közép-európai időre. Jelenleg - Bulgáriával, Görögországgal és Ukrajnával együtt - keleti szomszédunknál egy órával korábban kel fel a nap.

A bukaresti csillagvizsgáló munkatársai nem osztották a politikusi eurolelkesedést, de ezzel együtt nem ez az egyetlen abszurd adaléka a csatlakozási show-nak. Soha nem látott európai politikai vendégforgalmat bonyolít le Bukarest és Szófia az év fordulóján.

A huszonhét tagúra bővülő Európai Unió az új tagországokkal együtt ünnepeli így a szövetség balkáni terjeszkedését. Az ünneplés örömteli, de sokan arra is figyelmeztetnek, hogy a két balkáni állammal az EU-szegényháza erősödik, Bulgária és Románia az unió utolsó helyét foglalja majd el a legtöbb kategóriában. Elöl lesznek azonban a korrupciós és bűnözési mutatók tekintetében.

A két országban jelentős kisebbségi problémák vannak. Bulgáriában a törökök, Romániában a magyarok ingerlik fel a sovinisztákat. Egyaránt rossz helyzetben vannak a romák is. Nem véletlen, hogy a román és bolgár szélsőséges soviniszták megjelenésével az Európai Parlamentben megalakulhat a nacionalista frakció.

A csatlakozási ünnepség dekorációját készítik Bukarestben
A csatlakozási ünnepség dekorációját készítik Bukarestben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.