Méreggyárak a cserépben

Igazán kellemetlen perceket tud szerezni a kisgyermek, ha az otthoni szobanövényeket megdézsmálja. A kóstolás gyakran végződik az orvosi ügyeleten, és ilyenkor derül ki, hogy milyen keveset tudunk a cserepes növényekről.

Az tudja igazán, hogy a virágboltok többségében milyen keveset tudnak a növények mérgezőségéről, aki terráriumba hüllőnek próbált növényt vásárolni. A jobb érzésű eladók bevallják: nem tudják, hogy a kiválasztott növény ehető-e. A legtöbb növénytartó és -ajándékozó nem is gondol erre, amikor cserepes növényt vagy vágott virágot vesz olyan családnak (vagy esetleg magának), ahol a lakásban kisgyermek kószál, vagy házi kedvencet, kutyát, macskát, néha szabadon eresztett madarat tartanak. Ezért a növények vásárlásakor nemcsak a küllem, az elhelyezés lehetőségei, hanem a biztonság is fontos követelmény.

A vadon élő állatok, madarak pontosan ismerik a növényekben rejlő mérgeket, amelyek gyakorta gyógyszerek. A házban élőknél ezek a nem mindig öröklődő tulajdonságok eltompultak, de egy-két lakoma utáni bőrviszketés, gyomor- és bélgörcs, hányás, hasmenés jó tanítómester. Az idősebb állatok belső bajaik kezelésére ügyesen használják gyógykezelésre a növényeket. Például a kutya, macska gondosan megválogatva harap egy kis zöldet gyomorbántalmai kezelésére.

Nem így az a kisgyermek, akinek nem volt kitől megtanulnia, mit ehet, mit nem. A zöld menü következményei szerencsésebb esetben egy hánytatással elintézhetőek, súlyosabb esetben hosszas gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Ha már megtörtént a baj, akkor érdemes azonnal orvoshoz fordulni, ilyenkor jó, ha ismerik a növény pontos nevét. Az esetek többségében nincs nagy gond, a bejutott méreganyag hígításáról, közömbösítéséről, mielőbbi eltávolításáról kell gondoskodni. A bőrpírt szappanos lemosással és nyugtató kenőcsök használatával lehet enyhíteni.

A kellemetlenséget azzal lehet megelőzni, hogy pontosan ismerjük a növényeink nevét, tulajdonságait, és ennek alapján helyezzük el a lakásban. Nem baj, ha egy növény mérgező, csak erről tudni kell. A növényeknek általában nem minden részük okoz hosszabb-rövidebb ideig tartó kellemetlenséget.

Történelmi mérgeket tartalmaznak a krumplifélék virágai, levelei, miközben a gumók, termések a fő élelmiszerek közé tartoznak. Például a gyakorta ajándékozott ciklámen is tud meglepetést okozni. Ha a gyermek turkál a ciklámencserépben, jobb, ha azonnal indulnak az orvoshoz. Az elfogyasztott föld alatti gumó hányást, gyomorfájást, hasmenést, valamint általános rosszullétet eredményez. Ha nagyobb étvágyú a gyermek, és kettőnél több gumót falt fel, akkor erős hányás, hasmenés, szédülés, görcssorozat, fokozott izzadás következik. De megfigyeltek már hoszszabban tartó légzési nehézséget és átmeneti bénulást is.

Nagy mérgező a buzogányvirág. A Dieffenbachiák számos változata ismert. A növény minden része mérgező. A gyermekek számára a legkívánatosabb csemege a buzogányforma virágzat. Elrágásának következményei azonnal jelentkeznek: az emésztőrendszert azonnal marni kezdi. A megduzzadt nyálkahártyák miatt nyelési nehézségek és beszédképtelenség is jelentkezhet. E növénynél a felnőtteknek is érdemes vigyázni, átültetésükkor, szaporításukkor érdemes kesztyűt húzni, mert a növény nedve irritálja a bőrt, és a kezünkről könnyen a szánkba kerülhet.

Sok lakásban díszlik filodendron. A nagy növénycsalád egyes egyedei az egzotikus méregkeverők kedvelt példányai. Az Afrikában honos könnyező pálma légzőgyökereiből könynyű kotyvasztani olyan nyílmérget, ami alaposan lelassítja az eltalált állatot. Ha e növényi csápok valamelyikéből csak egyszer is fal a gyermek, egy életre megjegyzi, ami a kóstolás után történik. A nedvek égetik a nyelvét, szájüregét. Súlyosabb esetben nem tud nyelni és beszélni. A mocsári filodendronok között van olyan, amelyik nyugtató hatású anyagokat tartalmaz. Ha ilyet evett a gyermek, akkor nem biztos, hogy a fáradtságtól álmos.

A fikuszok többségének minden porcikája mérgez. A legveszedelmesebb a fás szár. A kisebb elfogyasztott szár után erős hasfájás, hasmenés, hányás következik. Ha repetázott a gyermek, fulladás is felléphet.

Ezek után talán érthető tanácsunk, hogy ha gyermekünk születik, vagy az unokánkat hozzák látogatóba, akkor alaposan nézzük át növényarzenálunkat, és minimum olyan helyre tegyük a mérgező fajtákat, ahol a gyermek nem érheti el. De az sem árt, ha rendszeres együttlét esetén a növényt legalább időlegesen elköltöztetjük.

Jövő héten a tartás hibáiról, a károkozók jeleiről írunk.

Mérgező szobanövények

Alokázia (Alocasia fajok), Amarillisz (Hippeastrum hibridek), Aszparágus (Asparagus fajok), Borostyán (Hedera fajok), Buzogányvirág (Dieffenbachia hibridek), Díszpaprika (Capsicum annuum), Érdes szépcsalán (Acalypha hispida), Füge (Ficus carica), Gumólábfa (Pchypodium fajok), Japán cikász (Cycas revoluta), Kroton (Codiaeaum variegatum), Mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima), Szobakankalin (Primula obconica), Szokotra-palackfa (Adenium obesum), Töviskorona kutyatej (Euphorbia milii)

Gyermekbarát növények

A virágcsalán (Coleus blumei) a csalánhoz hasonlatos levelei nem okoznak bőrkiütést. Leveleinek tetszetős – piros, vagy sárga – színe miatt szép szobadísz. A vízipálma közeli rokona a Törpe vízipálma (Cyperus diffusus). A vízkedvelő mini pálma zömök, dús, és ha egészséges mutatós szobanövény. Szép számú pletykarokonságban is találhatók olyan növények, amelyek nem okoznak nagy bajt, ha egy-egy levelet bekapnak a gyermekek.

A Dieffenbachiával mindig kesztyûs kézzel bánjunk
A Dieffenbachiával mindig kesztyûs kézzel bánjunk
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.