Szorul a derékszíj a szolgáltatókon

Kemény évre készülnek a versenyszféra szolgáltatói: sokuk csak jóval a bekerülési költségeik alatt merik emelni a tarifáikat. A megszorítások miatt így is komoly forgalomcsökkenésnek néznek elébe.

Ki ügyfelet veszít, életet veszít - summázható a versenypiaci szolgáltatók közötti körkép. Különösen igaz lesz ez 2007-re, amikor kisebb-nagyobb mértékben mindenki rákényszerül az áremelésre. A nem alapszükségleti szolgáltatók azonban könynyen kliens nélkül maradnak, ha mindenestül áthárítják a megugró fenntartási, nyersanyag-beszerzési és bérköltségeiket.

- Jó, ha a jövő évi inflációs szintet érvényesíteni tudjuk árainkban - mondta Böröcz Lajos, a Magyar Vendéglátó Szövetség (MVSZ) főtitkára. Jellemző, hogy a közétkeztetési szerzőződések évközi megkötésekor az őszi ötszázalékos áfa emelés hatásait is alig tudták érvényesíteni. Jövőre pedig egy 5-6 százalékot meghaladó áremelkedés más vendéglátóhelyeknél is komoly forgalomkiesést okozhat. Különösen hogy a megszorító intézkedésekkel bizonytalan évnek néznek elébe a vendéglátósok.

Mindazonáltal áremelésre szükség van, legalább az infláció alatti mértékben, hiszen csak a minimálbér emelkedése a vendéglátóhelyi forgalom súlypontját adó közétkeztetési ágazatban dolgozók 60 százalékát érinti. Nem beszélve az emelkedő közműszámlákról, beszállítói árakról. Ez utóbbi kapcsán Böröcz Lajos irreálisnak nevezte az élelmiszer-beszállítók által korábban bejelentett két számjegyű áremelési igényeket.

Nem készülnek drasztikus áremelésekkel az új évre a fodrászok és a kozmetikusok sem, de 5-10 százalékkal azért emelni kell év közben - mondta Hajas László, a Magyar Fodrász-kozmetikus Egyesület elnöke. A bér- és egyéb fenntartási költségek növekedése mellett kompenzálniuk kell az importalapanyagok drágulását.

Egyelőre kérdéses a mozik és a színházak jegyáranak az emelkedése: a fővárosi nagy mozik ugyanis a karácsonyi szezonban már végrehajtottak egy tíz százalék körüli áremelést. A szakma ismerői ráadásul valószínűtlennek tartják, hogy az új évben a közönség tolerálná a további emeléseket. Hasonlóan vélekedtek az általunk megkeresett színházi vezetők: az átlagos jegyárak eddig is a fizetőképes kereslet határán voltak, lényegében már nem tudnak mit áthárítani a nézőre.

Konkrét számokat egyelőre a hatósági áras szolgáltatások körében lehet mondani. Január elsejétől tíz forinttal kell többet fizetni egy szabványos belföldi levélért, aminek 62 forint lesz a díja, ennél kisebb mértékben, öt forinttal nőtt az elsőbbségi levelek kézbesítési díja, 95 forintra. Februárig kivár az áremelésekkel a MÁV és a Volán, akkor a vonatjegyárak átlagosan 16 százalékkal, a távolsági- és helyköziautóbusz-közlekedés jegyárai 6 százalékkal nőnek. A BKV tarifái átlagosan 13,9 százalékkal emelkednek, a vonaljegy ára 185-ről 230 forintra nő, a havibérlet 6900 helyett 7350 forint lesz, a diák- és nyugdíjasszelvényekért a jelenlegi 2600 helyett 2950 forintot kell fizetni. A lebukott bliccelők pedig 500 forinttal többet, 7500 forintot szurkolhatnak le büntetés gyanánt.

Dupla vágás: a magasabb bér- és alapanyagköltség emeli a frizuraigazítás árát
Dupla vágás: a magasabb bér- és alapanyagköltség emeli a frizuraigazítás árát
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.