Szavazzon Magyarország hét csodájára!

Hiába, hogy az ismert világ bő kétezer év alatt jelentősen kitágult, az ókoriak toplistázási módszerét követi Bernard Weber svájci üzletember, aki immár hat éve dolgozik a modern "hét csoda" kiválasztásán. A világméretű szavazás 2000-ben kezdődött, és a legújabb tervek szerint 2007 hetedik hónapjának hetedik napján ér véget. Akkor végre megtudhatjuk, melyik hét mai építmény zárkózik fel az ókori csodák mellé.

Az ókori világ hét csodáját klasszikus műveltséggel bíró ember ma is fejből fújja. Kheopsz fáraó piramisa, Artemisz epheszoszi temploma, a halikarnasszoszi Mauszóleion, a rodoszi Kolosszus, Szemirámisz függőkertjei, az olümpiai Zeusz-templom és az alexandriai fárosz (világítótorony) az emberiség közös kultúrkincsének része. Igaz, nem sokkal több maradt belőlük, mint a legenda: mindössze a piramis érte meg az időszámításunk szerinti harmadik évezredet.

  • Kérjük olvasóinkat, hogy magyarországi javaslataikat január 15-ig a következő e-mail címre juttassák el: 7csoda@nepszabadsag.hu.

A kezdeményező, Bernard Weber a kezdetektől arra törekedett, hogy a lehető legtöbben alakíthassák az új csodalistát. 2001-től 2005 végéig javarészt internetes szavazás folyt a New 7 Wonders honlapján. Ez olyan sikerrel járt, hogy Kínában például nemzeti üggyé vált a nagy fal elsőségét biztosítani - a tavaly év végén lezárt voksoláson egyetlen építmény sem tudta megelőzni a kínaiak büszkeségét. A szavazás eredményeként a következő hét alkotás végzett az élen: a nagy fal, a tibeti Potala-palota, az indiai Tádzs Mahal, a római Colosseum, a mexikói Chichen Itza piramisai, a Húsvét-szigetek kőkolosszusai és a pisai ferde torony.

A kiválasztás azonban ezzel nem ért véget. A Weber által felkért, a világ legismertebb építészeit és örökségvédelmi szakembereit tömörítő zsűri a lista első 77 helyén végzett építmények közül választotta ki azt a 21-et, amelyekre az elmúlt évben újfent csak szavazni lehetett. (Ekkor esett ki a jelöltek közül a legjobb helyen, a 33-ikon álló magyar épület is: a Parlament nem jutott a legjobbak közé.) S hogy még tovább csigázzák az érdeklődést, az eredeti elképzelésektől eltérően nem most január elsején, hanem csak július 7-én hirdetik ki a végeredményt. Az elkövetkező fél évben a zsűri világ körüli útra indul, és végiglátogatja a még versenyben lévő aspiránsokat.

A huszonegyes lista jellegzetessége egyébként, hogy bár minden földrészről válogatott a zsűri, a jelek szerint a régi építményeket nagyobb becsben tartotta, mint a modern építészet remekeit. A Golden Gate hidat és Gaudí Sagrada Familiáját az őskori Stonhenge kultikus kőköre, illetve az athéni Akropolisz ütötte ki a döntőből. Az élbolyban a modern világ inkább csak az Eiffel-toronnyal és a sydney-i Operaházzal képviselteti magát.

A versengés mindenesetre még nem ért véget, fél évig még lehet gyarapítani a szavazatok már most is húszmilliót meghaladó számát. S ha minden jól megy, fél év múlva megtudjuk, a huszonegy közül melyik hét építmény lesz a mi világunk csodája s remélhetjük, hogy a kampánnyal összegyűjtött pénz erre szánt feléből a többiek megóvására, felújítására is jut majd valamennyi. De július hetedikéig, a lisszaboni ünnepségig még azt is csak találgathatjuk, bekerül-e a győztesek közé a most is esélyes ókori világcsoda, Kheopsz fáraó piramisa.

Világhétcsodája.jpg

A népszabadság keresi a magyar építészet hét csodáját

A világméretű versengéssel párhuzamosan a Népszabadság szerkesztősége szeretné megtalálni Magyarország hét csodáját. Hét olyan építményt keresünk - a legrégebbiektől a legmodernebbekig -, amelyek együttesen közel pontos képet festenek a magyar alkotókedv, építészeti lelemény utóbbi bő ezer évéről. Kérjük olvasóinkat, hogy javaslataikat január 15-ig a következő e-mail címre juttassák el: 7csoda@nepszabadsag.hu. A beérkezett szavazatok alapján zsűrink kiválasztja azt a 21 alkotást, amelyekre immár honlapunkon, az építmények történetének, jellegzetességeinek ismeretében voksolhatnak. A végső eredményt március 15-én hirdetjük ki.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.