Megszűnik Puskás egykori iskolája?

Hiába Puskás és Bozsik emléke, egykori iskolájuk áldozatul esik a kispesti intézményösszevonásoknak.

Háromszázmillió forintot kíván megtakarítani Kispest önkormányzata a tervezett óvoda- és iskolaösszevonásokkal. Az elképzelést a legutóbbi ülésén négyórás vitában tárgyalta a testület, az érdekelt intézményvezetők jelenlétében. A  Művelődési, Egészségügyi és Sport Iroda által berjesztett anyag szerint három kislétszámú általános iskolát érintene 2007 őszétől az átalakítás. Ezek egyike Puskás Ferenc egykori iskolája, melybe jelenleg körülbelül száznegyven gyerek jár.

Puskás halála kapcsán a közelmúltban többször is szerepelt a sajtóban a Szegfű utcai általános, mai nevén a Kertvárosi Általános Iskola. Ide járt a harmincas években Puskás Öcsi, bár tanulmányait nem itt fejzete be. Sőt, itt koptatta az iskolapadot Bozsik József és több híres labdarúgó is. A hetvenes években Détári Lajos. Ekkor már a Szegfű utcai a Honvéd utánpótlás iskolája volt. Úgy  tűnik azonban, világhíressé lett egykori diákjai sem menthetik meg az összevonástól, túl kicsi ugyanis ahhoz, hogy önálló legyen. A tervek szerint beolvasztanák az Ady Endre útiba, s a tanulóknak is oda kellene járniuk. A Szegfű utcai épületet egy helyi szakképző iskola kapná meg.

Szintén összevonás vár a Jókai és a Gábor Áron iskolákra is, de ezek esetében a tanulók továbbra is a megszokott  iskolaépletben folytathatnák tanulmányaikat. A tervezet ellen egyébként a közelmúltban a szülők és a pedagógusok demonstráltak. 

A Deák Ferenc Gimnázium fenntartói jogát Kispest átadná a fővárosnak, a gimnázium fenntartása ugyanis eddig önként vállalt feladat volt, amitől most szabadulni kívánnak.

A változtatás óvodákat is érint. A kis létszámú Katica Óvoda a 2007/2008-as tanévtől az Arany Óvoda tagintézménye lenne, de a gyerekek változatlanul a mostani helyükön maradhatnának. A Napsugár Óvodát pedig vagy a Zöld Ágacskához vagy az Árnyas Óvodához csatolnák, szintén helyváltoztatás kényszere nélkül.

A kerület jelenleg 14 óvodát, 12 általános iskolát, 1 gimnáziumot, 1 alapfokú művészoktatási és 1 felnőttoktatási intézményt, valamint nevelési tanácsadót és külön pedagógiai-szakmai szolgáltatást végző intézetet tart fenn. A javaslatban az is szerepel, hogy a Kispesti Pedagógiai Szolgáltató Intézetet egy már meglévő közoktatási intézményhez csatolnák.

"A terv csaknem négyórás vitájában az érintett intézményvezetők és az ellenzéki képviselők kijelentették: nem értenek egyet a szerintük szakmai veszteséget okozó változtatásokkal" - írja a kispest.hu

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.