Egymásra talál Markó és Tőkés

Az autonómia-törekvéseket is magába foglaló közös nemzeti programot dolgoz ki az erdélyi magyarság két, eddig  egymással rivalizáló szervezete - derült ki Markó Béla és Tőkés László szombati csúcstalálkozóján - Tibori Szabó Zoltán jelenti a NOL-nak Marosvásárhelyről.


Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szombaton Marosvásárhelyen tárgyalt Tőkés László püspökkel, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökével. Markó közölte: a két szervezet közös bizottsága január 12-ig véglegesíti a közös minimál-programot, a közös szándéknyilatkozatot, illetve a felállítandó Erdélyi Magyar Kerekasztal (EMK) szabályzatrendszerét is. Az EMK-t a következő két-három hónapban hívlák majd össze.

Egyetértettek, hogy a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen kialakult helyzet elfogadhatatlan, hogy az elbocsátott magyar oktatók és a kétnyelvűség ügyében megfelelő megoldást kell találni. Tőkés kijelentette: felkérték, hogy javaslatokat fogalmazzon meg az RMDSZ program- és szabályzat-módosításához, így a konzultáció mellett érdemi együttműködésre is van esély. A püspök örömtelinek nevezte, hogy lehetőség nyílt az érdemi párbeszédre. Úgy vélte, január elseje (Románia EU-csatlakozása)  az ország és az erdélyi magyarság életében is új fejezetet nyit, ami új stratégiákat, újfajta összefogást, együttműködést igényel. Az EMK jelentős módon erősítheti az együttműködést és az erdélyi magyarság egységét.

NOL-komment - Füzes Oszkár

Több mint tíz éves, gyakran éles politikai és személyes szembenállás után ismét "egymásra találhat" az erdélyi magyarság két legismertebb vezetője. Markó és Tőkés kiegyezését józan érdekek diktálják, meg egy erős és nem alaptalan aggodalom: félő, hogy az uniós csatlakozás után a román politikai elit, amelynek immár nem kell bizonyítania európaiságát, egyszerűen félretolja a kisebbségi jogok érvényesítését igénylő erdélyi magyarságot. Basescu államfőről régóta gyanítják, hogy szívesen látná, ha az RMDSZ a kormányból és  parlamentből is kiesne. A Markó vezette RMDSZ-nek elemi érdeke, hogy minden lehetséges romániai magyar szavazatot megszerezzen. Ehhez a Tőkés-féle, radikálisabbnak tartott irányzat híveire is szüksége van. Tőkés pedig valószínűleg azt látta be, hogy az EMNT-nél sokkal erősebb RMDSZ az ő szervezete számára is megkerülhetetlen tényező (a püspök egyébként egy ideig tiszteletbeli elnöke is volt az RMDSZ-nek, majd hosszú időre a legkeményebb bírálója lett).

A közeledés fontos eredményeket hozhat, vagy legalább enyhítheti a megosztottság kárait. Ehhez azonban ki kell majd egyezniük az Európai Parlamentbe küldhető romániai magyar képviselőjelöltekről, az autonómia-koncepció értelmezéséről, és tucatnyi más, az erdélyi magyar "belpolitikát" érintő kérdésről. És ha mindez sikerül, akkor ott van még az RMDSZ belső reformja, az elkerülhetetlen szemlélet- és nemzedékváltás  az erdélyi magyar  vezetők körében.  No meg  valahogy  megoldást kell találni arra a problámára, amelyet "két dudás egy csárdában" címszóval ismernek a lexikonok.

Markó Béla
Markó Béla
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.