Az európai populizmus zavarja az amerikai érdekeket

A populizmus növekedése - főként Európában - az egyik legnagyobb kockázatot jelentette 2006-ban a külföldön működő amerikai cégek, iskolák és civil szervezetek biztonsága szempontjából az amerikai külügyminisztérium szerdán közzétett jelentése szerint.

Az Afrikában terjedő korrupció, a szellemi tulajdon eltulajdonítása és a közel-keleti terrorizmus álladó kockázata a szerepel a tíz legnagyobb veszély között, amely a külföldön működő amerikai érdekeltségeket fenyegeti - áll az amerikai külügyminisztériumnak a külföldi biztonsággal foglalkozó, 1985-ben létrehozott szervezete (OSAC) által közzétett jelentésben. "Az elmúlt év során az OSAC szakértői a populizmus rendszeres növekedését figyelték meg Európában, amelyet az iszlámista radikalizmus, valamint a neonáci, illetve szélsőjobboldali mozgalmak táplálnak" - áll a dokumentumban.

A Közel-Keleten az Izrael és a Hezbollah libanoni síita szervezet közötti háború volt "az év legjelentősebb eseménye" az OSAC szerint. A Közel-Kelet más részeiben 2006-ban számos fenyegetés, letartóztatás, illetve a szaúd-arábiai és jemeni olajipari létesítmények elleni támadási kísérletek "arról tanúskodnak, hogy az öböl-menti országokat továbbra is fenyegeti a terrorizmus veszélye".

"Az amerikai magánszektor a kereskedelmi veszteségeket jelentő legnagyobb fenyegetésnek (a szellemi tulajdon terén) a nemzetközi kereskedelem szempontjából a két legnagyobb ázsiai tényezőnek számító Indiában és Kínában van kitéve". A korrupció és az erőszakos bűncselekmények jelentik a legnagyobb kockázatot az Afrikában működő amerikai vállalatok számára, Latin-Amerikában pedig - ahol az emberrablás valóságos iparággá vált - a politikai erőszak és a társadalmi nyugtalanság a legnagyobb veszélyforrás. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.