MDF: túl drága a műjég

Vizsgálatot kezdeményez az Állami Számvevőszéknél az MDF január elején a Magyar Tudományos Akadémia előtti ideiglenes műjégpálya ügyében. Almássy Kornél, a fórum alelnöke tegnap lapunknak úgy nyilatkozott: korrupciót gyanítanak, a Miniszterelnöki Hivatal ugyanis szerintük irreálisan magas, tízszeres áron adott megbízást a műjégpálya kivitelezésére.

A kancellária november 28-án, a rendőrség javaslatára döntött úgy, hogy az ingyenes "karácsonyi" korcsolyapálya most nem a műveleti területté nyilvánított Kossuth téren, hanem az Akadémia előtt lesz. A december 23. és január 2. között üzemelő pálya összköltsége nettó 54,8 millió forint. Almássy számításai szerint egy ezer négyzetméteres műjégpályának a reális ára mindössze 6-7 millió forint. Az MDF-es hivatkozási alap: tavaly a Józsefvárosban építettek egy ideiglenes, 200 négyzetméteres jégpályát, melynek működési-építési költsége napi 120 ezer forint volt - vagyis 10 napra 1,2 millió forint. Az MDF azt is nehezményezi, hogy a MeH a megbízást meghívásos, hirdetmény nélküli közbeszerzési pályázaton adta.

"Trabantot viszonylag olcsón is lehet venni, ahhoz képest egy Opel Astra ára viszont magas" - így reagált a kormányszóvivő a józsefvárosi és az Akadémia előtti műjégpálya költségeinek összehasonlítására. Danks Emese közölte: nem ismerik Almássy Kornél számítási módszereit, így azt érdemben nem is szeretnék kommentálni. Lapunk felvetésére, miszerint a Kossuth téren az 1800 négyzetméteres műjégpálya ára az elmúlt évek során 50, 70, 58 és 100 millió forint volt, s nem irreális-e, hogy az Akadémia előtti feleakkora pálya most 55 millióba kerül, a kormányszóvivő úgy válaszolt: más szolgáltatást biztosítanak a cégek a Kossuth téren, és mást az Akadémia előtt. Másrészt: a költségeknek csak egy része a műjégpálya létesítése, az is fontos, hogy a pálya ne legyen balesetveszélyes.

Danks Emese emlékeztetett rá, hogy a műjégpálya kivitelezésére a kancellária először nyílt pályázatot írt ki, s a helyszín megváltoztatása miatt írtak ki egy másik pályázatot. Az idő rövidsége miatt döntöttek a meghívásos eljárás mellett - viszont mindenkit meghívtak, aki előzőleg a nyílt pályázatra jelentkezett, sőt azokat a cégeket is, amelyek az elmúlt években részt vettek az ilyen rendezvények lebonyolításában. December 14-én hirdettek eredményt: a MeH az Event-Tech Kft.-vel kötött szerződést, s a legjobb ajánlatot fogadta el.

- Ha valaki bűncselekményre gyanakszik, kötelessége az illetékes hatóságokhoz fordulni, és feljelentést tenni. Máskülönben könnyen tűnhet pártpolitikai vádaskodásnak a dolog - tette hozzá Danks Emese. Erre Almássy úgy reagált: a jövő év elején szeretnék megnézni az összes pályázatot, s azt követően, ha indokolt, feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen.(Cs. I.)

Közel ötvenötmillió forintba kerül az ingyenkorcsolyázás
Közel ötvenötmillió forintba kerül az ingyenkorcsolyázás
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.