Ki szállítja el a bálákat?

Egy uniós jogszabály szerint, ha a felelős hazai cégnek nincs rá pénze, akkor a német államnak kell átvállalnia az Alföldön illegálisan lerakott szemétbálák visszaszállítását. Továbbra is hét személyt gyanúsít a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság az ügyben.

December elején Kiskunmajsán, a volt szovjet laktanya területén több mint száz bála háztartási hulladékot fedeztek föl. Lakossági bejelentésekre más települések környékén, volt gazdasági telepeken, lakott és lakatlan tanyákon újabb illegális szemétlerakót találtak. Kiderült: a több mint háromezer tonna kommunális hulladék Németországból érkezett. A fuvarokat egy kunbajai cég, a Szinkron 99 Kft. szervezte, amelynek ügyvezetője a jelenlegi kunbajai polgármester, Halász István felesége. Az olajcsempészet és magánokirat-hamisítás miatt 2003-ban másfél év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Halászt és feleségét, valamint egy kecskeméti és egy kerekegyházi férfit, akiknek az ingatlanán jelentős mennyiségű importhulladékot találtak, harminc napra előzetes letartóztatásba helyezték, hárman szabadlábon védekezhetnek. (Halász lapunknak azt nyilatkozta, hogy neki semmi köze házastársa cégéhez, amely csomagolóanyagok gyártásával és hulladék-újrahasznosítással foglalkozik.)

- Az idén született meg az a rendelkezés, amely szerint a hazai ügyészi szervek közvetlenül is felvehetik a kapcsolatot a büntetőügyben érintett tagállam körzeti ügyészségével - mondta Kopasz Zsolt, a nyomozást felügyelő Kecskeméti Városi Ügyészség vezetője. Hozzátette: ennek értelmében az ügyészég nyomozati cselekmény végrehajtására kérheti fel a külföldi társszervet, amelynek az eljárás során a magyar büntető eljárásjog szabályait kell alkalmaznia. Kérdésünkre válaszolva elmondta: az illegális szemétlerakások ügyében több német cég is a nyomozó hatóság látókörébe került, ezért már egyeztettek a német Interpol-irodával, de hamarosan az illetékes német tartományi ügyészi szerveket is értesíteni fogják a Magyarországon zajló, de ottani székhelyű cégeket érintő nyomozásról.

Arra a kérdésre, hogy vajon miért érte meg a német hulladékfeldolgozó cégeknek ideszállítani a szemetet, a nyomozó hatóságoktól nem kaptunk választ. Nyikos Tamás, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője tudósítónknak azt mondta: az ügyben folytatódik a vizsgálat.

Az általunk megkérdezett hulladékgazdálkodási szakemberek azt mondták: közönséges szemetet egyik országból a másikba szállítani nem éri meg. Hozzátették: szakhatósági engedélyhez nem kötött, újrahasznosításra szánt alapanyagként, közönséges válogatatlan szemetet behozni - az már megérheti, mivel a válogatás, a szállítás és annak az égetőműbe való lerakása mind-mind pénzbe kerül. Ezt a verziót erősítette meg érdeklődésünkre Bakonyi Ágnes, a környezetvédelmi tárca szóvivője, akitől megtudtuk: a németországi bálás hulladék úgynevezett zöldlistás áruként érkezett az országba. Ilyen, nem engedélyköteles hulladékanyag például a papír és az üveg.

Kérdés, hogy mikor és ki szállítja el ezekről a helyszínekről a szemétbálákat. Bakonyi Ágnes elmondta: a szemét további sorsáról az illetékes környezetvédelmi hatóságok intézkedhetnek - a tényállás megállapításától számított kilencven napon belül. Hozzátette: a nyomozás lezárása után a hatóságok kötelezhetik a felelős céget a hulladék visszaszállítására, ha pedig erre nincs meg az anyagi fedezet, akkor egy uniós jogszabály szerint annak költségeit a származási hely szerinti országnak kell állnia.

A szemétügyhöz kapcsolódóan tegnap közlekedés biztonsága elleni bűncselekménnyel gyanúsítottak meg egy pirtói férfit, aki több társával megpróbálta feltartóztatni a kiskunhalasi tévé stábját, miután azok lefilmezték a környéken lévő gazdátlan szemétbálákat. A tévések sofőrje megpróbálta kikerülni a fenyegetőzőket, de amikor elhaladtak mellettük, a gyanúsított betörte az autó bal első ajtajának ablaküvegét.

Zöldlistás árunak álcázták a hulladékot
Zöldlistás árunak álcázták a hulladékot
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.