Feszültséget okozhat a koalíciós állásbörze

Ismét személyi kérdések oszthatják meg a fővárosi koalíciót a közműcégek vezető testületei helyeinek májusi újraosztása miatt. Kérdés, az MSZP javára átalakult erőviszonyokat miként tudják érvényesíteni a szocialisták. Utóbbiak közül egyesek azt is tudni vélik, az SZDSZ ezúttal is mandátumarányainak többszörösére tart majd igényt, ami ebben az ingatag többségű fővárosi közgyűlési helyzetben a szocilaisták számára kevéssé elfogadható.


Koalíciós feszültségbe torkollhat a közműtársaságok igazgatósági (it) és felügyelő-bizottsági (fb) tagjainak jövő májusban esedékes (újra)választása, miután az októberi voksolások nyomán jelentősen megváltoztak az MSZP és az SZDSZ fővárosi közgyűlési erőviszonyai – értesült a Népszabadság név nélkül nyilatkozó jelenlegi koalíciós tisztségviselőktől. (A Fidesz eközben a napokban több delegáltját is lecserélte, például a BKV fb-jébe a párt korábbi szakpolitikusa, Szálka Miklós helyett a VEKE szakértőjét, Vitézy Dávidot ültette, Tarlós István frakcióvezetőt pedig a Fővárosi Vízművek Zrt. ugyanezen testületi tagságával jutalmazta.)

A posztokért folyó koalíciós tusa azonban a nyilvánosság teljes kerülése mellett zajlik, hiszen az álláshalmozó képviselők névsora sokszor árulkodó lehet. Noha a törvény szerint a választott fővárosi közgyűlési képviselők (a kerületiekre ez már nem vonatkozik) csak ellenőrző funkcióba, azaz a cégek felügyelő-bizottságaiba delegálhatók, de a többnyire az ennél nagyobb, több százezer forintos tiszteletdíjjal járó igazgatóságokba is pártkötődés alapján kerülhetnek be a jelöltek. Az fb-kben szerényebb a juttatás, a beválasztott tag képviselői – és egyéb – illetménye mellett „mindössze” havi bruttó 150-200 ezer forintot vihet haza.

A tisztújítás izgalmasnak ígérkezik, és több jelenlegi delegált úgy véli: a két koalíciós párt legfelsőbb budapesti vezetői köreiben dől el, ki élvez továbbra is bizalmat, s ki-nek kell átadnia bársonyszékét. Ezt látszik erősíteni, hogy nemrégiben a szocialisták fővárosi elnökségéből erősítették meg az azóta biztossá vált információnkat, mi-szerint Vajda Pál korábbi MSZP-s városüzemeltetési főpolgármester-helyettes lesz a száz százalékban önkormányzati tulajdonú Budapesti Távhőszolgáltató (Főtáv) Zrt. vezérigazgatója. Azonban azt is hozzátették, egyelőre nincs napirenden a tisztségviselők megválasztása, de vélhetően több társaságnál nemcsak az igazgatósági és felügyelő bizottsági helyeket osztják újra, hanem - leginkább nyugdíjazások miatt - a vezérigazgatói posztokon is változás váható. A Főtávé mellett valószínűleg búcsúzni fog Hajdú György, a telejes egészében önkormányzati tulajdonú Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt., s az FTSZV Kft. első embere, Gerse József. A Fővárosi Gázművek (Főgáz) Zrt. elnök-vezérigazgatója, Vasanits Dezső is átadja a stafétát, szándékáról már megegyezett a társaság papírjait csaknem felerészben birtokló német tulajdonossal. (Információink szerint azonban nem kizárt, hogy az elnöki posztot továbbra is ő töltheti be.)

Az MSZP-s delegáltak viszont emlékeztetnek arra, szemben a korábbi viszonylag kiegyenlítettebb „erőviszonyokkal”, a szocialistáknak most háromszor annyi mandátumuk van, mint a szabad demokratáknak. Vélhetően ennek megfelelő arányban szeretnék újraosztani a helyeket. „Ebben most kemény koalíciós alkudozás várható, az MSZP nehezen fog engedni, az SZDSZ viszont megint mandátumarányainál kétszer-háromszor több helyet kér majd magának” – fogalmazott egyik szocialista informátorunk. Aki viszont áldozatául esik a „koalíciós állásbörzének”, mindenféle vigaszdíj nélkül kell elbúcsúznia, ugyanis sem az it-, sem az fb-tagság nem számít munkaviszonynak, így felmentéskor nem jár végkielégítés.

Az osztozkodás nemcsak a száz százalékban önkormányzati tulajdonú cégek esetében várható, hiszen a privatizált vállalatok vezető testületeiben is szép számmal fog-lalhatnak helyet a pártok emberei. Az it- és az fb-tagokat is tetszőleges, de határozott időre, általában 2-3-5 évre választják, többnyire a tulajdonosok és a pártok kü-lönösebb vitája nélkül, a mostani új helyzetben azonban kétséges lehet a gyors konszenzus. Már csak azért is, mert minden – egyébként semmiféle indoklást nem igénylő – tagcserét, -választást, -újraválasztást a társaságok közgyűléseivel kell jóváhagyatni, ellenkező esetben a Cégbíróság megsemmisíti a határozatokat.

A magánvállalatoknál, mint például a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) Zrt. vagy a Fővárosi Vízművek Zrt., az összes tulajdonos javasolhat tagokat, a gyakorlat alapján azonban nem feltétlenül a tulajdoni hányad arányában. E két társaságban a francia-német befektető 25, a főváros 75 százaléknyi részvényt birtokol, miközben például az FCSM héttagú igazgatóságában négy önkormányzati delegált ül, s mindössze hármat ad a külföldi konzorcium. A felügyelő bizottságban pedig döntő többségében magya-rok ülnek. Ezek az arányok a vízműveknél is hasonlóak.

A városháza ülésterme
A városháza ülésterme
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.