Mogadishu nemzetközi repülőterét bombázta Etiópia

Etióp harci gépek bombázták hétfőn reggel Mogadishu nemrégiben újra megnyílt nemzetközi repülőterét - közölték helyi illetékesek. Nem sokkal később egy másik szomáliai repülőteret is légitámadás ért.

Ez volt az első közvetlen támadás etióp részéről a szomáliai főváros ellen, amelyet az Iszlám Bíróságok Tanácsa nevű szervezet tart megszállás alatt és fegyveres harcot vív a nemzetközileg elismert, Etiópia által is támogatott kormánnyal szemben.

A bombázásban az első hivatalos jelentések szerint egy ember megsebesült, szemtanúk szerint viszont ketten meghaltak. A támadás előzménye, hogy Melesz Zenavi etióp kormányfő hétfőre virradóra bejelentette: országa "kénytelen hadba lépni" a szomáliai iszlám szervezettel, amely "szent háborút" hirdetett Addisz-Abeba ellen.

A mogadishui repülőtér bombázása után nem sokkal hasonló légi támadásról számoltak be az iszlám erők a fővárostól 100 kilométerre nyugatra fekvő, ellenőrzésük alatt álló Baledogle város repülőtere ellen. Itt található az ország legnagyobb katonai bázisa.

Néhány órával korábban a szomáliai kormányerők harc nélkül visszafoglalták a szomáliai-etióp határon lévő Belet Weyne városát, majd üldözőbe vették az iszlám milíciákat. Ugyanakkor folytatódtak a nehéztüzérségi összecsapások az ideiglenes kormány székhelyén, Baidoa városában.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.