"Nem hihetünk a hamis prófétáknak" - Szili tévébeszédet mondott

Az advent remény, hogy egyszer majd igazabb lesz a világ, hogy az emberek képesek lesznek megtagadni gyűlölködő érzéseiket, mások ellen forduló előítéleteiket, eredendő önzésüket - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a Magyar Televízióban és a Duna TV-ben advent alkalmából.

A házelnök úgy fogalmazott: az adventi várakozás a megjövendölt megváltás, a rabságból való szabadulás lehetőségét - a bűnöktől, vétkektől való megtisztulás eljövetelét - ígéri, és magában hordozza az áldozattal már megváltott jövő ígéretét.

Hozzátette: ilyenkor az együttlét, a közösségvállalás ünnepét üljük, az egymásrautaltság és a testvériség megvalósulását - a családtól a nemzetig.

"Nem lehet, hogy a pénz, vagy akár a hatalom emberi értékek fölé magasodva mindent maga alá gyűrjön. Nem hihetünk a hamis prófétáknak, akik fennen hirdetik kizárólagosnak vélt igazságaikat: miközben nem tesznek mást, mint hatalmi fellegvárukat erősítik" - hangoztatta.

Szili Katalin úgy látja, hinni a közösségben kell, az összekapaszkodást ígérő kéznyújtásban és a szeretet erejében.

"Abban, hogy a karácsony a jó szó, a jóakarat, az ember jóravalóságának ünnepe. Mindazé, ami nem számítható át semmilyen spekulációval és árfolyam-nyereséggel tőkésíthető haszonra" - jelentette ki.

A házelnök szerint az advent nem látványceremónia, nem kirakatcsillogású boldogságkínálat, és nem is lelkiismeret-nyugtató jótékonysági akció, hanem a megvalósuló remény. Azt mondta, mindannyiunk kötelessége, hogy a jobb és igazabb világról ne csak beszéljünk, de tegyünk is érte.

"Tudnunk kell, hogy a szeretet világossága az az erő, amely még megtarthat bennünket: európainak, magyarnak - határok nélkül" - zárta beszédét Szili Katalin.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.