Ünnepi dalok: a szokásos menü

Átütő karácsonyi sláger nincs az idén a kereskedelmi rádiókban. Az ünnepi hangulatot ezért a jól bevált dalokkal próbálják megalapozni az adók, naponta akár négyszer is leadva ugyanazt a számot.

Csengett a kassza a karácsonyi dalok szerzőinél, a kereskedelmi rádiók ugyanis már november közepén megkezdték a hangolást az ünnepekre. Ami a rekordmelegben még furcsának hathatott, mostanra már megedzette a füleket: a frekvenciákat sűrűn váltó hallgató az elmúlt egy hónapban egy-egy klasszikus karácsonyi melódiával akár háromszázszor is találkozhatott. Aki hűséges egy csatornához, az legfeljebb naponta háromszor-négyszer. A karácsonyra betárazott 15-20 dal közül ráadásul a legtöbb régi, az év vége felé rendre leporolt darab.

Vovesz Tibor, a Danubius programigazgatója szerint az idén nincs olyan átütő karácsonyi sláger, mint mondjuk évekkel ezelőtt volt a jótékonysági Band Aid dala, a Do They Know It's Christmas? Új számok azért vannak, mint Zsédáé, de zömében a tradicionális dalokból állították össze az ünnepi menüt, amelyet piackutatásokkal támasztottak alá (magyarul ezt igénylik a hallgatók), és passzol a rádió év közbeni profiljához is. Így klasszikus zenét most sem játszanak, és a Jingle Bells metálfeldolgozását sem ismerhetik meg a Danubius-hívek.

A Sláger december 6-án indította az ünnepi folyamot, óránként egy karácsonyi dallal, ezt emelte ezen a héten kettőre. A monotonitás ellen hat a rádiónak az az általános szabálya, hogy naponta legfeljebb egyszer lehet leadni ugyanazt a számot. Bolla Zsolt, a Sláger programigazgatója szerint az elmúlt évek zenei tesztjeiből már pontosan tudható, hogy mit szeret hallgatni ilyenkor a magyarok többsége, ilyen például Mariah Carrey All I Want For Christmas Is You című száma, vagy a Wham Last Christmase 1985-ből, amit viszont például a Bumerángból kitiltottak a műsorvezetők, mert máshol úgyis sokszor megy. A csúcsrajáratás a Slágeren december 24-én délután indul, másnap reggel hatig megszakítás nélkül csak karácsonyi dalokat sugároznak.

Van ugyanakkor olyan rádió is, ami a toplistás számok közül egyetlenegyet sem játszott. A Roxy ügyvezető igazgatója, Tiszttartó Titusz elmondta: a műsorvezetők természetesen foglalkoznak a karácsonnyal, de az általuk megcélzott 15-29 éves korosztály "kitépné a helyéről az autórádióját, ha felcsendülne valamelyik klasszikus ballada".

Hamarosan szilveszter. Annak is megvannak a maga klaszszikusai.

A nyolc legtöbbet játszott rádiós karácsonyi dal:

Billy Mack: Christmas all around

U2 and Green Day: The saint's are coming

Bon Jovi: Bels will be ringing

DJ Bobo: It's time for Christmas

Irigy HM: Száncsengő

Gloria Estefan: Let it snow

Wham: Last Christmas

Chris Rea: Driving home for Christmas (Forrás: Rádiómonitor)

Hangulatalapozás - listáról
Hangulatalapozás - listáról
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.