Jön a gáz, csökken a feszültség

Amennyi a vitás kérdés és a feszültség Ukrajna és Oroszország között, olyan konstruktív hang jellemezte Vlagyimir Putyin tegnapi kijevi látogatását. Az orosz államfő és ukrán kollégája partnerségről és együttműködésről beszélt, miközben zárt ajtók mögött Viktor Juscsenkóval folytatott megbeszélések fő témája a földgáz volt.

Bár a közelmúltban a felek már megállapodtak a jövő évi Ukrajnába irányuló gázszállításról, Kijevben minden bizonnyal nyugtalanságot okozott, a türkmenisztáni teljhatalmú elnök, Szaparmurat Nyijazov "Türkménbasi" csütörtöki halála. Nemcsak az a kérdés, zavartalan marad-e az ellátás, hanem az is, mennyiért. Ukrajna ugyanis a 65 dolláros egységárú türkmén gáz révén az idén 95, jövőre 130 dolláros egységáron jut földgázhoz Oroszországon keresztül.

Putyin azonban megnyugtatta a kedélyeket, kijelentve, hogy Moszkva teljesíti a szállítási kötelezettségeit.

Nem okozott konfliktust a Krím félszigeten állomásozó orosz fekete-tengeri flotta kérdése sem. Bár Kijev korábban az évi csaknem 100 millió dolláros bérleti díj hússzorosát is kilátásba helyezte - cserébe tavalyi orosz gázáremelésért - ám nemcsak erre nem került sor, de a felek megerősítették, hogy az 1997-es megállapodásnak megfelelően a flotta 2017-ig biztosan a szevasztopoli bázison marad.

Bár az elnöki találkozó mentén számos egyezményt írtak alá a miniszterek, konkrét eredmények helyett a szakértők egynapos látogatás szimbolikus jelentőségét emelik ki, egyértelműen jelezve, hogy csökkent a feszültség a két ország között. Igaz, továbbra sem tűnt el: a Kijev továbbra is a NATO-ba és az EU-ba törekszik, és nem jött létre a Moszkva által szorgalmazott szabad kereskedelmi övezet sem, annak ellenére, hogy a narancsos Juscsenko a Moszkvával békülékenyebb hangot megütő ukrán kormányfővel kénytelen együttműködni. A narancsos koalíció márciusi bukását követő parlamenti választások eredményeként kormányfővé előlépett Viktor Janukovics ugyanis - bár a Kelet-Ukrajnában élő orosz ajkú támogatói Moszkvával szorosabb kapcsolatok kiépítését várják tőle - december elején Washingtonban járva kijelentette: reméli Kijev néhány éven belül megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val.

Putyin és vendéglátója, Juscsenko a megbeszélések elõtt. Jól kijöttek egymással
Putyin és vendéglátója, Juscsenko a megbeszélések elõtt. Jól kijöttek egymással
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.