Karitatív akciók országszerte

Ünnepi hangulat jellemezte a karácsonyt közvetlenül megelőző napokat: a civil szervezetek mellett a politikusok is igyekeztek bekapcsolódni a nehéz élethelyzetűeket segítő karitatív akciókba.

Az év végi ünnepek hangulata mintha feledtetné az utóbbi hónapokban kialakult ellenségeskedő közhangulatot: a politikusok is a jótékonykodásra, a hátrányos helyzetűek karácsonyának szebbé tételére figyeltek. A pártok is elsősorban a karácsonyi fogadásaikra koncentráltak a meghitt családi ünnep előtti napokban. Ez alól csak a Fidesz volt kivétel: a legnagyobb ellenzéki szerveződés még mára is sajtótájékoztatóra invitálta a sajtó képviselőit: még az ünnep előtt szeretné tudatni a közvéleménnyel álláspontját a munkaerőpiac megnyitásáról. Egy héttel azután, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök épp ebben az ügyben hívta össze a parlamenti pártok képviselőit, hogy egyeztessenek a kormány elképzeléséről. A Fidesz hiányzott az akkori találkozóról.

Mindazonáltal tegnap, a karácsony előtti utolsó munkanapon a politikai élet szereplői is bekapcsolódtak az ünnephez kapcsolódó karitatív akciókba. Az MSZP például szolidaritási sátrat állított fel a budapesti Köztársaság téri székháza előtt, s mintegy ötszáz nélkülözőt vendégelt meg egy-egy tál meleg étellel. Molnár Gyula, a párt budapesti elnöke szerint ezek a karitatív akciók csak ideig-óráig enyhítik a nehéz helyzetű emberek életét - inkább tartós megoldásokra volna szükség.

Az önkormányzatokkal öszszefogva több civil szervezet is élelmiszercsomagokkal, meleg ebéddel vendégeli meg a rászorulókat a hét végén. Pécsett például az önkormányzat a Támasz Alapítvánnyal közösen hatszáz, alapvető élelmiszereket, továbbá bejglit és gyümölcsöket tartalmazó csomaggal lepte meg a város szegényeit, közöttük a hajléktalanokat. Ma délre félezer adag babgulyást főznek az alapítvány központjában. A baranyai megyeszékhelyen egyébként december elsejétől nyitva van a hajléktalanok számára a nappali melegedő is, s gondoskodnak a rászorulók orvosi ellátásáról. Azok számára pedig, akik nem kívánják igénybe venni e szolgáltatásokat, négytagú szociális csoport igyekszik forró teát, élelmet és takarókat eljuttatni a hideg napokon különböző segélyszervezetekkel együttműködésben. Utóbbiak közül egyébként tegnap befejezte országos tartós élelmiszergyűjtő karácsonyi akcióját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Munkatársai hat napon át fogadták az áruházakban a vásárlók élelmiszer-adományait, amelyeket karácsonyra eljuttatnak a legszegényebbeknek, a nagycsaládosoknak, az egyedülálló időseknek, hajléktalanoknak és más rászorulóknak. Mint megtudtuk: idén 96 áruházban több mint száz tonna adomány érkezett mintegy 39 millió forintnyi értékben. Az élelmiszerekből 16 ezer csomagot állítottak össze, ezerrel többet, mint egy éve.

Ugyancsak mától A szeretet mindenkié címmel hagyományteremtő programot szerveznek a nehéz helyzetűek számára Nagykanizsán. Keddig a Bogdán János Cigány Kisebbségi Közösségi Házban esténként vacsorával várják a rászorulókat. A helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, Teleki László az MTI-nek azt mondta: a város különböző szervezeteinek összefogásával igyekeznek legalább rövid időre megteremteni a szeretet ünnepének családias melegét némi ajándékkal és egytálételes vacsorával a feldíszített karácsonyfa közelében azok számára, akik erre sajnálatos élethelyzetük miatt rászorulnak. A házigazdák között ott lesznek a városi önkormányzat, a Magyar Vöröskereszt, a Máltai Szeretetszolgálat, sőt a rendőrkapitányság képviselői is.

Idetartozó hír, hogy ingyenes jégpálya várja mától a korcsolyázás szerelmeseit a Magyar Tudományos Akadémia előtti parkolóban.

Jóság, szezon után

Karácsonykor úgy tűnik fel, hogy könnyű adni. Mégis, ilyenkor kaphatnak néhány sort azok is, akik egész évben adnak. Például a 400 000 önkéntes segítő, akik betegek, rászorultak érdekében mennek, visznek, hurcolkodnak, beszélgetnek, intézkednek - csak a jó szóért. Annyi munkát végeznek, amennyit úgy 17 ezer főállású ember.

És mégis: százezrek nem találnak méltó célt adójuk segítő egy százalékának felajánlására. Nehéz is az, ahogy segíteni sem könnyű.

Egy férfi (Bálint Edgárdnak hívják) évek óta próbálja megszervezni, hogy a számítógépek, amikor lecserélik őket, ne a szemétbe kerüljenek, hanem olyan gyerekekhez, akik különben sohasem jutnának ilyesmihez. Higgyük el ez esetben is minden szervezetnek, amelyen kibicsaklik a kezdeményezés, hogy végtelenül bonyolult a segítőkészség rendszerbe szervezése. És tiszteljük annál jobban mindazokat, akiknek - karácsony előtt és után is - sikerül.(nnp)

Egyházi vezetők ünnepi istentiszteletei

Karácsony alkalmából a katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői Budapesten, Debrecenben és Győrújfaluban tartanak ünnepi szentmisét, istentiszteletet. Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása a budapesti Szent István-bazilikában mutatja be a karácsonyi éjféli szentmisét. Másnap, december 25-én az esztergomi bazilikában 10.30 órakor tart szentmisét. Paskai László bíboros szenteste az esztergomi székesegyházban celebrálja az éjfélkor kezdődő ünnepi liturgiát. A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Bölcskei Gusztáv püspök karácsony első napján 10 órától a debreceni Nagytemplomban tart istentiszteletet. Ugyanekkor tart Győrújfaluban Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke is ünnepi istentiszteletet. (Munkatársunktól)

Ingyenleves a Köztársaság téren
Ingyenleves a Köztársaság téren
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.