Izzóverseny a csiricsáré címért

Alkonyat után a szemközti házat és ablakait színes égők sora keretezi. Eggyel mellette a kertben négy szarvas vontatta szán világít, s ha tovább sétálunk a potomaci Milbern Drive-on, tucatnyi háznál láthatunk karácsonyi fényeket. Washington marylandi elővárosaiban is akad grandiózus ünnepi dekoráció, de sehol sem vagyunk Virginia fővárosához, Richmondhoz képest, ahol turistabuszok és hosszított limuzinok viszik körbe a nagyközönséget a legszebb karácsonyi kivilágítású otthonokon.

A lámpafüzérekkel való ünnepi díszkivilágítás nem kizárólag amerikai sajátosság, az interneten kanadai, új-zélandi és ausztráliai fotókat is lehet találni, de a szokás már Európában is terjed. Sok településen versenyt is rendeznek zsűrivel és díjakkal. Richmondban egész hagyományt teremtettek, amióta "Veszett Kutya", azaz Barry Gottlieb rádiós jó húsz éve először hirdette meg a Csiricsáré Karácsonyi Dekoráció és Nagyon Fényesen Kivilágított Házak Túrát.

A terjengős név azóta Csiricsáré Fényekre rövidült, a Richmond Times Dispatch helyi lap legszebb házakat felsoroló listája ellenben egyre hosszabb: az idén, a XVII. szezonban közel ötven címet tartalmaz. Ezek a házak garantált minőséget nyújtanak, a lap további több tucat "új és feltörekvő" díszkivilágításhoz igazít útba, bár ezekért nem vállalnak felelősséget.

A látványos karácsonyi díszkivilágításon egész évben dolgozni kell. Frank Hudak mindenképpen felkeresésre ajánlott házára 55 ezer villanykörte és hat kilométernyi vezeték kerül, a kertben több mint 75 kivilágított figura áll. Egyedül a középpontban lévő nagy fán 15 ezer apró fényforrás van, a felhelyezéséhez darus kocsit kell bérelni. A terveken tavasztól dolgozik, a szerelést októberben kezdi. Egyetlen bánata, hogy az egész már a nevében is "csiricsáré". Szerinte ez sajátos művészeti forma. Az ítélettel többé-kevésbé a Virginiai Szépművészeti Múzeum kurátora is egyetért. John Ravenal igazi szakértő, nemrégiben előadást is tartott a díszkivilágításról. Szerinte a tömegeknek szóló "népi" és utcai művészetről van szó - azzal a kikötéssel, hogy múzeumba még nem való.

Hudak 55 ezer izzójával korántsem csúcstartó. Al Thompson csak három éve vágott bele a kivilágítási versengésbe, de már 107 ezer villanykörténél tart. A pincéjében 80 konnektort szerelt fel, több mint 400 hosszabbítót használ. Decemberi villanyszámlája jó ezer dollárral nagyobb, mint a januári, amikor már megkezdi a fények lebontását. A Thompson-ház fényei egyszerre villognak, Ralph Schuler viszont a számítógéppel vezérelt ritmusos megvilágításra esküszik. A 90 ezer villanykörte mellett 80, háromcsatornás vezérlőpultról irányított sztroboszkópja is van, a pincéből kis teljesítményű adó sugározza a fényekhez illő zenét, amelyet autórádión lehet hallgatni.

A néha a világűrből is észlelhető fényerővel világító karácsonyi dekoráció nem feltétlenül hordoz vallásos üzenetet. Bár közkedvelt a betlehemes jelenet is, a legtöbb kertben szarvasok, Mikulás-figurák állnak, de láttunk már a kereszt mellé kitett világító Dávid-csillagot és az iszlámra utaló félholdat is. Kedvencünk azonban egy ház előtti fára szerelt, az 1960-as évek hippi nemzedékének üzenetét hordozó kétméteres, zöld békeszimbólum.

Marylandi fényár. Van aki számítógéppel vezérli a lámpáskoncertet
Marylandi fényár. Van aki számítógéppel vezérli a lámpáskoncertet
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.