A megbocsátás nem magyar erősség

Új arckrém, mobil, whisky, divatmagazin vagy autó, az utóbbi, mondjuk, egymillió forint kedvezménnyel - és boldogságtól ragyogó arcok az esti reklámblokkban. Médiaüzenetek bombáznak mindannyiunkat és sugallják, hogy csak akkor leszünk boldogok, ha megvesszük az épp reklámozott holmit. Vajon tényleg ebből áll az élvezet? Hazánkban majdhogynem úttörőként kutatja a boldogságot Szondy Máté pszichológus, aki karácsony lévén, a lelki béke sok egyéb titkáról is lerántja a leplet.

A legtöbb ember túl nagy jelentőséget tulajdonít az anyagi javak boldogságra kifejtett hatásának, amin a fogyasztói társadalom nyomása alatt nem is csodálkozhatunk. A rossz anyagi helyzet valóban csökkentheti boldogságunkat. Ám a szüntelen gazdagodás egy bizonyos szint után már nem tudja fokozni ezt az érzést, hanem épp ellenkezőleg, lejtmenetbe fordítja - hívja fel a figyelmet Szondy Máté, az ELTE és a Kodolányi János Főiskola fiatal oktatója. Az öttalálatos lottónyertesek közül sokan például két-három hónapos eufória után még boldogtalanabbnak érezték magukat. Ez persze attól is függ, hogy kiben mennyire erős az anyagi javak utáni vágy. Ha valakinek az anyagiak habzsolása a fő életcélja, a minél nagyobb vagyon megszerzésének igyekezetét egyre nagyobb szorongás, sőt depresszió kíséri.

De nemcsak egyéni, hanem kultúrabeli különbségek is befolyásolják boldogságunkat. A távol-keleti országokban az emberek közti szorosabb kapcsolatrendszeri háló jobban véd a stresszhelyzetektől, mint a nyugati kultúra individualista környezete. Keleten boldogság lehet például egy olyan nyugodt lelkiállapot is, amelybe akár negatív érzelmek is beleférnek. Ezt a nyugati hedonista szemlélet nem tűri - mondja Szondy Máté.

Vannak aztán biológiai tényezők is, mint a fény. Jól ismert jelenség a téli depresszió, melyet a fokozott alváshormon, a melatonin termelése idéz elő. E jelenség egyik ellenszere a boldogító evés: olyan ételek fogyasztása, amelyek jótékonyan hatnak boldogsághormonjainkra. A téli ünnepek pedig erre igazán sok alkalmat adnak.

A boldogságkutatók azonban a legnagyobb jelentőséget a társadalmi tényezőknek tulajdonítják. Az egyes társadalmi rétegek közti anyagi különbségek növekedése ugyanúgy csökkenti az emberek boldogságérzetét, mint a gyenge egészségügyi ellátás, a tiszta ivóvíz vagy az emberi jogok hiánya. Persze már maga a boldogságkutatás is a jólét egyik mellékterméke. A múlt század hatvanas-hetvenes éveiben kezdték Amerikában vizsgálni, mi az oka, hogy az anyagi helyzet folyamatos javulása mellett az általános életminőség szubjektív érzése nem változik. Mára Nyugat-Európában, az USA-ban és Japánban sok eredmény gyűlt össze, így például különféle - a pillanatnyi érzelmi állapotot, illetve az érzelem hosszú távú alakulását felmérő - módszerekkel tesztelik a boldogság mértékét. Magyarországon egy-két éve fedezték fel e témát, igaz, az egzakt tudományosságra törekvő pszichológia boldogság helyett a szubjektív jólét fogalmát használja. Jelenleg az ELTE kutatói Oláh Attila csoportjában a boldogságérzéshez társuló személyiségvonásokat vizsgálják, míg a Semmelweis Egyetem magatartás-kutatói Kopp Mária vezetésével a jelenség társadalmi összefüggéseit nézik. Az előbbiek olyan tulajdonságokat kutatnak, mint az optimizmus, a megküzdési készségek, illetve a megbocsátásra való hajlam. Ez utóbbi Szondy Máté szerint nem jellemző hazánkban, pedig Nyugaton azok, akik hajlamosak megbocsátani embertársaiknak, általában jobb mentális és fizikai állapotban vannak.

A magyarok karaktere amúgy is borongós, amit többnyire az ország művészete is tükröz. Ez a kutató szerint történelmünkből fakad, hiszen legtöbbször nem mi irányítottuk sorsunkat, életünket. Ez a tanult tehetetlenség érthetően növelte a depresszív, peszszimista gondolkodásmódot. A szemléletváltozás pedig hosszú időbe telik. Ahogy a pszichológiai kutatásban is. A pszichológusok száz évig a betegek lelki életét vizsgálták: azt, hogy miként hozzák fel az egyes emberek lelkiállapotát mínusz ötről mondjuk nullára. Csak nemrég jutottak oda, hogy nulláról plusz ötre segítsenek eljuttatni őket - állítja Szondy Máté.

A szeretet ünnepén pedig illik ezen a szinten lennünk, de ez gyakran csak illúzió. Az ünnep eszménye és a minket körülvevő családi állapot közti ellentét gyakran nagy feszültségek forrása. Az viszont kimutathatóan növeli a boldogságérzést, ha másokon tudunk segíteni, csak az nem jó, ha ez a tevékenység az év két napjára szűkül. A magyar kutató szerint akár ilyen módon is eljuthatunk az Amerikában élő erdélyi származású pszichológus, Csíkszentmihályi Mihály által flow-élménynek nevezett megelégedettséghez. Valamiben egyébként mindenki megélheti a flow-élményt, csak ebben sokaknak segíteni kell. Ezt azonban nehezíti, hogy nálunk a boldogságkutatók eredményei az alkalmazott pszichológia eszköztárába még nem nagyon épültek be. Az új szemlélet szerint például fontosabb a páciensek erősségeire koncentrálni, mint a gyengeségeikre - ez a szemlélet hazánkban még nem vert gyökeret. A legfontosabb mégis az, hogy mára hazánkban is létrejöttek ilyen célra szerveződött lelkisegély-szolgálatok, bár anyagi lehetőségeik még korlátozottak.

Persze mindenkinek saját útja van a boldogsághoz. Szondy Máténak például a testedzés. A kutatás mellett úszóedző, kungfuzik és lovagol. Egy mindent beleadó kungfuedzés során is eljuthatok a flow-hoz - mondja. "Ilyenkor mintha megváltozna az időérzékelésem, teljesen beleolvadok abba, amit csinálok, és úgy érzem, mintha arra lennék teremtve." Úgy tartja, a sokféleség is jót tesz a kiégés ellen, bár ettől még korántsem kell félnie, hiszen egy olyan új tudományos irányzatba vágott bele, amelyben hazai szakirodalomként tanítványainak jóformán csak saját közleményeit ajánlhatja.

"Borongós a karakterünk"
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.