Szívelégtelenség okozta a türkmén elnök halálát

Súlyos szívelégtelenség okozta Saparmurat Niyazov türkmén elnök halálát - ezt állapította meg az állami orvosszakértői bizottság a pénteken végrehajtott boncolást követően.

Hans Meisner német szívspecialista, aki 1997-ben az elhunyt elnököt megoperálta, Asgabatban újságíróknak elmondta, hogy az elnök szíve nem kapott elég oxigént, és ez vezetett halálához. Hozzátette: páciense kilenc évet élt a műtétet követően, miközben teljes mértékben munkájának szentelte életét. Az intenzív gyógyszeres kezelés ellenére, folytatódott nála az erek megbetegedése. "A korszerű egészségügy még néhány évet adhatott volna neki, de a Mindenható magához szólította" - hangoztatta az orvos.

A szakértők megállapítása szerint Niyazovnak magasvérnyomás-betegsége, a szív bal kamrájában súlyos szívizomgyulladása volt, emellett súlyosan elmeszesedett főütőere, valamint a koszorúerek. Állapotát egyebek között szívelégtelenség és tüdővizenyő is súlyosbította. Az orosz sajtóban korábban olyan híresztelések láttak napvilágot, amelyek szerint Niyazov nem természetes halállal halt meg. A Vremja Novosztyej és a Kommerszant is asgabati szóbeszédeket idézett, melyek szerint az elnököt megmérgezték és már több napja halott volt, amikor halálhírét bejelentették. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.