Mit tett Önért idén az EU?

A nehézségekért felelőssé teszik, eredményeit viszont vagy nem ismerik el, vagy pedig másnak tulajdonítják - régi gondja ez az Európai Uniónak. Brüsszel leltárt készített 2006-os eredményeiről.


Az EU bizottsága az év végeztével tízes csokorba szedte, mit tett a januártól immár csaknem félmilliárd uniós polgárért. Íme, kommentárainkkal együtt:

1.
Brüsszel javasolta a külföldi mobiltelefonáláskor felszámolt barangolási (roaming) díjak radikális letörését. Az EU-ban évente 110 millió üzletember és 37 millió turista pénztárcája bánja a belföldi mobilhívásoknál percátlagban négyszer drágább roamingot. A bizottság 49 eurócentben (123 Ft) maximálná a barangolás díját. Szépséghiba: a tagállamok tanácsa kétli, hogy a kiskereskedelmi piacon is szükség lenne hatósági árra.

2.
Évente 400 ezer újabb és újabb gyerek hízik el. Brüsszel ezért szabályozza az élelmiszerek címkézését, megszünteti a csalogató, de pontatlan feliratokat. A "cukorban gazdag" nem bújhat a "C-vitamint tartalmaz" álarca mögé.

3.
Eldőlt, hogy januárban két országgal bővülnek a huszonötök. Igaz, az EU rögtön jelezte azt is: egyelőre kifulladt, Bulgária és Románia után szünetet tart.

4.
Szlovénia januárban az első új tagállamként vezetheti be az eurót. Fenntartások: Litvániát a referenciaértéket mindössze 0,1 százalékponttal meghaladó inflációjával tanácsolták el. A visegrádi országok gyengélkednek, a
briteknek és a dánoknak felmentésük van, a svédek egyszerűen betartanak.

5.
Harmincezer vegyszert vizsgálnak be a Reach elnevezésű szabályozás keretében. Ám környezet-, és fogyasztóvédők elégedetlenkednek, hogy túl kompromisszumos lett az Európai Parlamentben elfogadott szövegváltozat, a Reach sok veszélyes anyagot nem fog tudni kiiktatni.

6.
Az EU-t a világgazdaság rákényszerítette a cukorrendtartás reformjára - de a felszámolás helyett megmaradt az amputációnál. Gyárakat kell bezárni, répatermesztőket kárpótolni, a fogyasztó viszont jobban jár a leszorított árral.

7.
Az EU-t sokszor tehetetlenséggel vádolják a kül-, és védelmi politikában, ám az idén két fontos akcióban is megmutatta képességeit: a kongói választások biztosításában, illetve Libanonban. Igaz - tesszük hozzá -, a nagy tagállamok (franciák, németek, olaszok) vezető szerepe még nélkülözhetetlen ehhez.

8.
Hatszázezer állást teremthet Európában a szolgáltatási piac 2010-re várható felszabadítása. Az egykori "Bolkestein-irányelv" elbúcsúzott viszont a származási ország elvétől. Csak a gyakorlat mutatja meg, akadályozzák-e majd a nyugati országok a keletiek cégeit mondvacsinált érvekkel.

9.
Beindul - 2008-ban - a Galileo, az EU saját, az amerikai GPS technológiával vetélkedő műholdas navigációs rendszere. Igaz, az ellenőrzés székhelyén legutóbb alaposan összevesztek a tagállamok.

10.
Két, földközi-tengeri akcióval beindult a közös harc a törvénytelen bevándorlással szemben. Megjegyzés: ha annyira hatékony lenne ez a politika, aligha sürgették volna a legutóbbi EU-csúcson - különösen konzervatív vezetők - az összehangolt fellépés megteremtését.

(Brüsszeli tudósítónktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.