Kuncze évet értékelt

Az idei év három nagy tanulsága, hogy akkor is fel kell vállalni a cselekvést, ha az népszerűségvesztéssel jár, hogy alkotmányon kívüli eszközökkel nem lehet Magyarországon kormányt buktatni, valamint hogy párbeszéd nélkül nem megy - hangsúlyozta az SZDSZ elnöke évértékelő sajtótájékoztatóján.


Kuncze Gábor elmondta: a liberális párt számára egyértelműen sikeres az országgyűlési választási szereplés, az elért 6,5 százalék. A koalíciós kormány programja pedig az SZDSZ számára vállalható kompromisszumokat tartalmaz - közölte, hozzátéve, hogy a szabad demokraták kormányzati szerepvállalásának értelme az ország előrelépéséhez szükséges reformok végigvitele. A program egyik legfontosabb elemeként beszélt az egészségügy átalakításáról, amely beindult idén, az Országgyűlés öt törvényt fogadott el, ezek megteremtik az érdemi változások alapját. A változtatások értelme, hogy a betegek magasabb színvonalú szolgáltatás kapjanak, a meglévő forrásokat hatékonyabban használja fel a rendszer, nagyobb legyen a dolgozók megbecsülése és szűnjön meg a hálapénz - hangoztatta. Hozzáfűzte, hogy mindezeket foglalja majd keretbe a biztosítási rendszer átalakítása, a biztosítási piac több szereplőssé tétele, amelyet a liberálisok szorgalmaznak.

A pártelnök hangsúlyozta: a liberálisok támogatják a költségvetés egyensúlyának helyreállítását. Felidézte, hogy az SZDSZ választási programjában is azt mondta: a ciklus első felében a költségvetést kell helyreállítani, ha ez sikerült, át lehet alakítani a rendszereket a versenyképesség fokozása érdekében, emellett a fenntartható egyensúlyhoz reformok kellenek. Kitért arra, hogy ezért támogatták a 2007-es költségvetést, amelyről ugyan sok vita van, de figyelni kell arra, hogy a gazdasági partnerek szerint ez jó út, amely megalapozhatja a gazdaság hosszú távú fejlődését.

Kuncze Gábor beszélt arról, hogy a szabad demokraták önkormányzati választási szereplésüket nem ítélik sikeresnek, fontos polgármesteri pozíciókat vesztettek. Véleménye szerint ennek oka, hogy ez a választás nem az egyéni teljesítményekről szólt, hanem a pártokról, és közrejátszottak benne a kormány kiigazító intézkedései is. Hangsúlyozta: a kabinet helyesen, a parlamenti választásokat követően haladéktalanul hozzákezdett a kiigazító lépésekhez, azokkal nem lehetett várni az önkormányzati választásokig, mert az behozhatatlan veszteségeket okozott volna az országnak. Az intézkedéseket akkor is be kellett vállalni, hogy tudták, ezek népszerűségvesztést jelentenek - mondta. Beszélt arról is, hogy idén kiderült, alkotmányon kívüli eszközökkel nem lehet kormányt buktatni Magyarországon. Szerinte minden közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy az utcai radikális politizálást a választók többsége elutasítja, a rendszerváltáskor kialakított demokratikus intézményrendszer megfelelően működött, és védte a demokráciát.

Mint mondta, párbeszéd nélkül nem megy. Ha a politikai elit nem látja be, hogy fontos ügyekben kényszerül párbeszédet folytatni, akkor is, ha más a döntéshozók felelőssége, és más a döntéseket bírálók felelőssége, akkor az ország fejlődésének legnagyobb gátja éppen a politikai elit lesz. Megjegyezte, hogy talán eljutott a politikai elit eddig a felismerésig Hozzátette: a mai problémák olyan, kormányzati ciklusokon átívelő ügyeket tartalmaznak, mint az egészségügy, az önkormányzat, az oktatás, a közigazgatás, a fejlesztéspolitika, ezért nem mindegy, hogy a döntések tükröznek-e közös politikai szándékot.

Kuncze Gábor kérdésre válaszolva értékelte a liberális miniszterek teljesítményét; Molnár Lajos és az egészségügyi tárca idei munkáját csodálatra méltónak nevezte, Kóka János és a gazdasági minisztérium teljesítményét jónak ítélte, a Persányi Miklós vezette környezetvédelmi tárcával kapcsolatban pedig kiemelte, hogy annak működése botrányoktól mentes. A március végi távozásával kapcsolatos kérdésre válaszolva a pártelnök közölte: az SZDSZ nem egyszemélyes párt. "Én abban bízom, hogy ez a párton belüli változás (...) összességében ráirányítja a figyelmet, hogy az SZDSZ egy megújuló, dinamikus, és a 2010-es sikeres választási szereplésre készülő párt". (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.