Beszlán: a terroristák okozták az áldozatok halálát

A túszszedő csecsen terroristák és nem a beszlani iskolát megrohamozó különleges erők idézték elő a robbanást, amely az áldozatok tömeges halálát okozta - erre a végeredményre jutott a 2004. szeptemberi terrortámadást követő vérengzés körülményeiről folytatott, pénteken nyilvánosságra hozott orosz parlamenti vizsgálat.


Alekszandr Torsin, a jelentést készítő tényfeltáró bizottság elnöke az orosz törvényhozás felsőháza, a Szövetségi Tanács előtt ismertette a vizsgálat eredményét, és azt állította szakértőkre és szemtanúkra hivatkozva, hogy a robbantás a terroristák műve volt. "A bizottságnak nincsenek bizonyítékai arra vonatkozóan, hogy harckocsik lőtték volna az iskolát" - mondta Torsin, tallózva a több mint hatszáz oldalas jelentésből.

Torsin szerint a terrorista alvilág vezetői régóta készültek a bűntényre, a terrorcselekmény fő szervezője volt a többi között Aszlan Maszhadov néhai szakadár csecsen elnök és Samil Bászájev néhai lázadóvezér, a túszszedést az Ezredes néven ismert Hucsbarov nevű illető hajtotta végre. Videofelvételek és lehallgatott telefonbeszélgetések arról tanúskodnak, hogy a túszszedés eredetileg öngyilkos terrorcselekménynek készült. A bűnbanda egyik tagja a terveknek megfelelően léptette működésbe az iskola sporttermében elhelyezett pokolgépeket.

A 332 személy, köztük 186 gyermek halálával végződött túszdráma áldozatainak hozzátartozói korábban azzal vádolták az orosz hatóságokat, hogy eltitkolják az igazságot a még túszokkal teli iskola ellen, a túszdráma második napján bevetett nehézfegyverek és gyújtógránátok használatáról.

Szuzanna Dudijeva, a beszláni áldozatok édesanyját tömörítő szervezet elnöke elutasította a tényfeltáró bizottság jelentését.. "A bizottság fő célja az volt, hogy elpalástolja az illetékesek bűnösségét, a nyomozás fonalát pedig eltérítse az igazságtól" - hangoztatta Dudijeva.

A tényfeltáró bizottság jelentése felhívja a figyelmet arra, hogy a helyi rendfenntartó erők nem tartották be az orosz belügyminisztérium utasítását arról, hogy az tanév kezdetének napján meg kell erősíteni az iskolák biztonságát, így egyetlen fegyvertelen rendőr volt az iskolában tartott évnyitó ünnepségen, amikor a terroristák lerohanták a tanintézetet.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.