A Nemetscheké lehet a Graphisoft

Felvásárlási és partnerkeresési találgatások után kiderült, kivel köti össze a sorsát a Graphisoft, azon ritka magyar cégek egyike, amelyek ágazatukban valóban jelentős szereplői a világpiacnak. Az építészeti szoftvereket fejlesztő cég főrészvényesei megállapodtak a Nemetscek AG-vel arról, hogy a német társaság többségi tulajdont szerezhet a cégben.

A Graphisoft SE főrészvényesei és Gerhard Weiss, a Nemetschek AG  ügyvezető igazgatója vételi opciós szerződést írtak alá, amely  lehetővé teszi, hogy a Nemetschek AG többségi tulajdont szerezzen a  Graphisoft SE-ben, részvényenként 9 eurós áron - tette közzé a  Graphisoft a BÉT hivatalos honlapján.

Az opciós szerződést a felek csütörtökön írták alá. A Graphisoft közleménye szerint a vételi opció várható lehívását  követően a Nemetschek AG többségi részesedét szerez a Graphisoft  SE-ben, és összhangban a Budapesti Értéktőzsde hatályos  rendelkezéseivel nyilvános vételi ajánlatot tesz majd a Graphisoft  SE valamennyi részvényére.

A Nemetschek AG szándékai szerint a Graphisoft megőrzi saját  identitását, erős vállalati kultúráját és viszonteladói hálózatát. A Graphisoft azt reméli az ügylettől, hogy megszilárdítja  globális piaci pozícióit.

A Nemetschek-csoport világelső az építészeti tervezést,  kivitelezést és épület üzemeltetést támogató IT megoldások piacán.  Szoftverei 16 nyelven érthetőek el, és több mint 170.000 társaság  használja azokat 142 országban. A Nemetschek által szállított IT-megoldások optimalizálják az épületek létrehozási és üzemeltetési  folyamatait minőség, költség és idő vonatkozásában.

A Graphisoft a Virtual Building megoldások vezetője. Széles körben elismerten a világ első számú építőipari szállítója a  modell-alapú szoftverek és szolgáltatások terén. A Graphisoft 2,877 millió euró nettó nyereséget ért el az év  első kilenc hónapjában, szemben az egy évvel korábbi 129 ezer euró  veszteséggel.

A nem auditált, konszolidált, a nemzetközi pénzügyi jelentési  szabvány (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint a társaság  kilenc hónap alatt 21,594 millió euró bevételt ért el, ami 25,1  százalékkal több a tavalyi 17,26 millió eurónál. A Graphisoft részvényeivel a BÉT "A" kategóriájában kereskednek,  pénteki záró ára 2.249 forint volt, míg az elmúlt 12 hónapban forint  1100-2380 forint között mozgott az értékpapír.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.