Egyetértünk Önökkel: Gyurcsány az év embere

Magyar kormányfő akkora győzelmet nem aratott, és olyan böszmeséget még nem csinált, mint Gyurcsány Ferenc. A NOL szerkesztői és olvasói egyaránt úgy gondolják, 2006-ban csak ő lehet az év embere. Itt elolvashatja a mi indoklásunkat, és a nyilvános szavazás végeredményét.

A NOL csapata még november végén döntött az év legemlékezetesebb alakításairól, melyeket karácsonyi naptárunk mutat be napról napra. Ekkor hoztuk a döntést, hogy az év embere címet Gyurcsány Ferencnek adjuk. Felsorolni is nehéz, hogy a leghíresebb magyar blogger mi mindennel érdemelte ki a címet.

Emlékeznek még biztosan a kommunista diktátorokat megszégyenítő méretű zuglói poszterre, a Deutsch-Für Tamás által náci behódolásnak tartott "Egy jelölt" jelmondatra, vagy a Fidesz által össznépi káromkodásként interpretált integetésre. Az erős kezdés után Gyurcsány nem engedett ki, hanem fokozta a tempót. Televíziós párbajon a földbe döngölte Orbán Viktort, a köztársaság ruháját védve megrendezte a szocialisták első szabadtéri tömeggyűlését, és narancsos buktát osztogatott – ízléstelenül, de teljesen jogosan – a választások első fordulója után.

Az áprilisi (történelmi) diadalt követően aztán eltűnt a kormányfő, hogy a titokban folyó tárgyalásokról csak a blogjából értesülhessen a magyar választó. Az igazán fontos dolgokat egyébként is kizárólag a szocialista frakció tudhatta meg – Balatonőszödön. Miközben a felvétel kereste útját a nyilvánosság felé, a magyar népet megszorításokkal és Gyurcsány-csomaggal sokkolta az új kormány. Tandíj, vizitdíj, ágydíj, gázáremelés… a riasztó "bevételnövelés" már szeptember elején köztudott volt.

És ekkor jött el a nap, mely minden kétséget kizáróan az év emberévé tette Gyurcsány Ferencet. Felbukkant az őszödi beszéd első három percre, a legszaftosabb rész. Még aznap este spontán tüntetés kezdődött a Kossuth téren, és a reakció erejét már a teljes szónoklat kiadása sem tudta elvenni. Másnap "köztörvényes bűnözők" (Sólyom) szétverték az MTV épületét, biztosan a "morális válság" (Sólyom) miatt támadt belső űr következtében.

Az elbukott önkormányzati választások után Gyurcsánynak is szembe kellett néznie először büszkén vállalt őszödi beszédével, és a harmadik köztársaság történetében először bizalmi szavazást kért maga ellen. Az eredménnyel sem Sólyom, sem Orbán nem volt elégedett. Következett a Fidesz ultimátuma, mindennapi tüntetése, és végül október 23-a. Azóta elég, ha a kormányfő megszólal a parlamentben, hogy – mint valami fertőző beteg elől – a fideszesek kirohanjanak a teremből.

Nem vitás tehát, ki az év embere. Még emlékszünk az Index.hu sokatmondó installációjára, mikor a közkedvelt portál minden címlapos cikke a kormányfőről szólt. De ha mi dönthetünk, akkor Önnek is lehetőséget akartunk adni a szavazásra (a jelöltek részletes bemutatása itt). Az eredmény alapján pedig büszkén jelenthetjük: ugyanúgy gondolkodunk. Gyurcsány Ferenc olvasóinknál is magasan nyert, csak egyetlen személy tudta megszorongatni a kormányfőt. Éppen Ön.

A szavazás eredménye:

  1. Gyurcsány Ferenc, a Fidesz legyőzője, a csomag gazdája, a böszmeség ura – 31,9 százalék
  2. Ön, a TIME Magazin év embere, minden politikai mocsok elszenvedője – 30,2 százalék
  3. Gergényi Péter, a félig nyugdíjba vonult vasprefektus, a tévedhetetlen SZDSZ-kedvenc – 8,6 százalék
  4. Orbán Viktor, az ultimátumok atyja, az ország külföldi feljelentője, az önkormányzatok miniszterelnöke – 6,8 százalék
  5. A "2006-os forradalmár", a nép együgyű gyermeke, az ópusztaszeri nemzetgyűlés álmodója – 6,2 százalék
  6. Sólyom László, a morál védelmezője, a kézfogás alternatív használatának bajnoka – 4,1 százalék
  7. Molnár Lajos, a gyógyszerész és orvos gyerekek éjjeli szörnye, a kormány magányos harcosa – 3,6 százalék
  8. Tarlós István, az óbudai bika, Demszky első megizzasztója, Orbán örökös árnyék-főpolgármestere – 2,9 százalék
  9. Gyárfás Tamás, a magyar sport utolsó mentsvára, a MOB utolsó árulója – 1,4 százalék
  10. A petíciózó értelmiség, a magyar Sziszifuszok csoportja, az állásfoglalási kényszerben szenvedő főokosok – 1,3 százalék
  11. Rogán Antal, a Magyar Vizsla barátja, az Ötödik kerület nagy rendrakója – 1 százalék
  12. Aba Botond, a BKV távozó vezetője, a Combinók "politikai áldozata" – 0,8 százalék
  13. Semjén Zsolt, a nem létező kereszténydemokrata, a Fidesz parlamenti papagája – 0,7 százalék
  14. Demszky Gábor, a mikolai időkre Budapest vezetésébe betonozott főpolgármester – 0,5 százalék

A szavazáson közel hétezren vettek részt, és persze ez nem reprezentatív merítés, mégis hétszer több ember, mint egy szokványos közvélemény-kutatásban válaszolni szokott. Köszönjünk a részvételt, és köszönjük, hogy Demszky Gábor végzett az utolsó helyen!

Kellemes ünnepeket, és politikai földindulásokban szegényebb új évet kívánunk Önöknek,

A NOL csapata

Szólhattak volna, hogy még hátravan húsz kilométer
Szólhattak volna, hogy még hátravan húsz kilométer
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.